dkv-spojujeme

Jsme připraveni Smartwings v Praze nahradit, oznámil šéf Ryanairu

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Druhý největší letecký dopravce v Praze je připraven v případě pádu letecké společnosti Smartwings nahradit jejich kapacitu. V rozhovoru pro

Druhý největší letecký dopravce v Praze je připraven v případě pádu letecké společnosti Smartwings nahradit jejich kapacitu. V rozhovoru pro CNN Prima News to uvedl šéf Ryanairu Michael O’Leary.

„Mluvili jsme s letištěm v minulosti o expanzi, ale nemyslím si, že Smartwings padnou. Spíš čekají, až se situace stabilizuje. A stejně jako v případě jiných společností, i jim vláda řekla, aby nejprve zkusili využít své vlastní prostředky. Ale pokud by padli, tak Ryanair a další společnosti jistě budou ochotné tu kapacitu v Praze zaplnit. Praha je velmi atraktivní destinace a my všichni tu své kapacity budeme navyšovat,“ řekl O’Leary. Ryanair má v Praze aktuálně bázovaných pět letadel.

Pokud by Smartwings padly, Ryanairu se nabízí v Praze bezproblémový nábor nových zaměstnanců: oba dopravci využívají stejný typ letadla, Boeing 737-800, je tak k dispozici plně proškolený personál.

Michael O’Leary se pravidelně prezentuje jako hlavní kritik státní pomoci dopravcům v době pandemie koronaviru. Ryanair ale sám využil úvěr ve výši 600 milionů liber z britského státního programu Covid Corporate Financing Facility na podporu firmám postiženým pandemií. Smartwings od začátku pandemie uvádí, že v Česku obdobný program pro tak velkou firmu neexistuje.

Britský fond slouží pro úvěry firmám, které byly před vypuknutím krize zdravé, z oboru ve Velké Británii půjčky využily například již Wizz Air, easyJet či British Airways.

 

Tagy Ryanair smartwings
193 komentářů