dkv-spojujeme

JMK. První kraj dostal zkratku pro držitele drážního vozidla

Jihomoravský kraj je prvním, který bude vlastnit vlaky. Společnost Škoda Vagonka mu dodá 37 elektrických jednotek.

Jihomoravský kraj se jako první z tuzemských krajů oficiálně zařadil mezi držitele drážních vozidel. Drážní úřad vyhověl jeho květnové žádosti a přidělil mu zkratku JMK. Vozidla Jihomoravského kraje tak ponesou tuto zkratku, která musí být součástí dvanáctimístného alfanumerického označení vozidla. Zkratka je registrována Evropskou železniční agenturou (ERA). Například České dráhy mají CD, ČD Cargo pak CDC.

„Rozhodnutí Drážního úřadu je dalším dílkem skládačky ke zvýšení komfortu cestujících na jižní Moravě. Máme za sebou již celou řadu kroků od zajištění výroby vlakových souprav po přípravu vypsání soutěže na jejich provozovatele. Jsem rád, že zdárně pokračuje celá myšlenka provozu krajských vlaků, které budou moderní a zajistí lidem pohodlí,“ uvedl radní Jihomoravského kraje pro dopravu Jiří Crha.

Jihomoravský kraj je prvním, který bude vlastnit vlaky. Společnost Škoda Vagonka s výrobou začala koncem loňského roku. První jednotka by měla být hotová v polovině příštího roku.

Škoda má Jihomoravskému kraji dodat 37 elektrických jednotek za 6,6 miliardy korun. Nové jednotky mají zajistit zhruba 45 procent výkonů na spojích, které objednává kraj. Model, kdy vlaky kupuje přímo kraj, je v tuzemsku unikátní. Kraj je bude následně pronajímat dopravcům.

Tagy Drážní úřad elektrické jednotky pro Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Top zkratka držitele vozidla
134 komentářů