Jižní tangentu u Budějovic postaví Colas a Firesta-Fišer za 845 milionů. Hotovo má být za tři roky

Budoucí D3 Úsilné - Hodějovice, aneb obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBudoucí D3 Úsilné - Hodějovice, aneb obchvat Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Díky propojení hlavního tahu na Český Krumlov s dálnicí má obchvat výrazně ulevit krajskému městu

Jihočeští krajští radní dnes schválili stavební firmy pro jednu z nejdůležitějších krajských investic do dopravy. Téměř tříkilometrovou Jižní tangentu postaví za 845 milionů korun společnosti Colas a FIRESTA-Fišer. Stavba začne letos a skončí v roce 2023.

Konkrétně jde o západní větev Jižní tangenty, která má propojit nynější silnici I/3 s nově budovanou dálnicí D3. Začínat bude v lokalitě mezi Planou a Včelnou, na dálnici se pak napojí v křižovatce Roudné. Díky propojení hlavního tahu z Budějovic na Český Krumlov s dálnicí má výrazně ulevit krajskému městu.

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Budoucí D3 a Jižní tangenta u Českých Budějovic. Pramen: ŘSD

Jižní tangenta bude krajská silnice II. třídy, na silnici II. třídy se změní i dnešní I/3. Tangenta fakticky napojí novou dálnici i na nově zbudované mezinárodní letiště v Plané, v jehož areálu chce kraj mimo jiné zřídit i servisní centrum pro kamionovou dopravu.

„Z celkové částky uhradí kraj ze svého rozpočtu 541 milionů, společnost E.ON šest milionů korun a téměř 300 milionů korun bude financováno z prostředků EU,“ uvedl náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma. Podle něj bude součástí projektu například i rozšiřování a přeložky místních komunikací, budování inženýrských sítí a protihlukových opatření či výsadba zeleně.

Tagy České Budějovice I/3 Jihočeský kraj Jižní tangenta Top
47 komentářů