Jízdenku na neomezené cestování po Německu si koupilo už přes 750 tisíc lidí

Souprava Bombardier Twindex Vario v Mnichově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSouprava Bombardier Twindex Vario v Mnichově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Hlavním přínosem bude zjednodušení tarifní džungle.

Lidé v Německu si za tři týdny od zahájení prodeje koupili přes 750 tisíc jízdenek pro neomezené cestování městskou a regionální veřejnou dopravou za 49 eur na měsíc. Při dnešní prezentaci jízdenky Deutschlandticket to uvedl ředitel Svazu německých dopravních podniků (VDV) Ingo Wortmann. Ten očekává, že by se počet cestujících s touto jízdenkou mohl postupně navýšit na 6 milionů.

Z pohledu cestujících je jisté, že jízdenka přinese výrazné zjednodušení používání veřejné dopravy, kdy lidé nebudou muset řešit různé tarify v jednotlivých městech a spolkových zemích. Neomezenou mobilitu však nepřinese: na rozdíl od rakouské Klimaticket nebude platit v dálkových vlacích a autobusech.

Ministr dopravy Volker Wissing mluví současně o digitální revoluci v dopravě, jízdenka bude dostupná hlavně elektronicky. Její prodej je možný i v papírové verzi, kterou však stát a dopravci příliš nepropagují.

„Skončili jsme se složitým a vyčerpávajícím nákupem jízdenek. Deutschlandticket je největší tarifní revolucí v regionální veřejné dopravě, která ulehčí lidem cestování,“ uvedl Wissing.

Další sleva přes zaměstnavatele

Dopravci očekávají, že zájem stoupne ještě díky zapojení zaměstnavatelů, kteří mohou lidem přispět dalších více než patnáct eur měsíčně na dopravu. Pro firmy půjde o uznatelný náklad pro snížení daně.

Německo loni zkoušelo zájem cestujících o paušální nabídku jízdenkou za 9 euro. Financovat ji déle než tři měsíce by ale bylo neudržitelné. Za tři měsíce se jí prodalo přes 52 milionů. Podle vlády je současná nabídka rozpočtově udržitelnější. Spolková vláda nakonec souhlasila, že bude poskytovat až do roku 2025 na jízdenku ročně 1,5 miliardy eur (35,2 miliardy Kč), stejnou částku pak doplatí spolkové země. O platbách na další roky rozhodnou vláda a regiony později, až fungování lístku vyhodnotí.

Jízdenka začne platit 1. května. Cena je jednotná 49 eur bez ohledu na věk. V Německu ale například jezdí v doprovodu dospělého zdarma děti až do 14 let. Jízdenka bude v nabídce jako předplatné, objednat si ji musí cestující vždy do 25. dne v měsíci, aby platila následující měsíc. Vypovědět ji je nutné do 10. dne v měsíci, aby další měsíc již neplatila. Platit bude výhradně ve druhé třídě, nelze s ní cestovat dálkovými spoji kategorie IC, EC a ICE. Platit nebude ani v dálkových autobusech.

Tagy Deutschland-Ticket Deutschlandticket jízdenka za 49 eur Německo
42 komentářů