Jízdenkový paradox: vnitrostátní spoje Českých drah mohou být levnější ze zahraničí

Pendolino mezi hlavním nádraží a Libní. Foto: České dráhyPendolino mezi hlavním nádraží a Libní. Foto: České dráhy

Chcete s Českými drahami cestovat co nejlevněji? Ačkoliv to na první pohled nedává příliš smysl, často se vám pro cesty

Chcete s Českými drahami cestovat co nejlevněji? Ačkoliv to na první pohled nedává příliš smysl, často se vám pro cesty mezi dvěma městy po Česku vyplatí koupit mezinárodní jízdenku ze zahraničí. Ušetřit můžete i desítky procent.

Systém různých včasných jízdenek a rozdílně velkých takzvaných kontigentů způsobuje značné nerovnosti v cenové nabídce drah. Deník Zdopravy.cz zjistil z rezervačního systému Českých drah, že ve stejné datum a stejným vlakem je často levnější cestovat na jízdenku ze zahraničí.

Úspora přes mezinárodní jízdenku není univerzálním pravidlem: levnější bývají většinou jízdenky koupené déle dopředu a většinou z relativně blízké pohraniční stanice. Například pokud chcete jet z Chebu do Prostějova, zaplatíte v neděli 8. 3. u ranního vlaku s odjezdem v 8:33 (data z pátečního večera) 614 Kč. Pokud si koupíte jízdenku z Norimberku, která počítá se stejným vlakem z Chebu, zaplatíte 422 Kč. Vnitrostátní jízdenka z Chebu je tak o 45 % dražší.

Téměř dvojnásobný rozdíl je u jiných relací: autor tohoto textu například zakoupil jízdenku z Piešťan do Prahy za 232 Kč, zatímco stejný vlak z Horní Lidče ve stejnou chvíli a na stejný čas vyšel na 440 Kč.

Podobných příkladů je více: například pro řadu cest z jihu Čech se vyplatí koupit jízdenku z Lince, při cestování z Moravy dál do Čech je v řadě případů o desítky procent levnější jízdenka ze Žiliny. Není to ale rozhodně vždy pravidlo: počet jízdenek je omezený.

 

Příklady cenového rozdílu jízdenek pro trasu v Česku a pro trasu zahájenou v zahraničí. Foto: ČDPříklady cenového rozdílu jízdenek pro trasu v Česku a pro trasu zahájenou v zahraničí. Foto: ČDPříklady cenového rozdílu jízdenek pro trasu v Česku a pro trasu zahájenou v zahraničí. Foto: ČDPříklady cenového rozdílu jízdenek pro trasu v Česku a pro trasu zahájenou v zahraničí. Foto: ČD

Cenová politika Českých drah tak popírá často osvědčené pravidlo při delších cestách, že se vyplatí koupit jízdenku jen na hranici a z hranice pak další.

V žádném z uvedených případů se nejedná o kilometrický tarif, ale vždy se jedná o relační nabídku pro konkrétní trasu mezi dvěma stanicemi, která je stanovena s ohledem k obchodním příležitostem na dané trase. Jedná se o omezený kontingent relačních jízdenek v dané cenové úrovni,“ vysvětlila mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Tagy ceny jízdenek České dráhy Top
108 komentářů