Jihomoravský kraj rozšíří nástup všemi dveřmi na další regionální autobusovou linku

Nové validátory v Jihomoravském kraji. Foto: Jihomoravský krajNové validátory v Jihomoravském kraji. Foto: Jihomoravský kraj

Půjde již o pátou linku v kraji, kde cestující nemusí procházet kontrolou řidiče.

Zkušební provoz některých regionálních autobusových linek v režimu možnosti nástupu všemi dveřmi se Jihomoravskému kraji osvědčil. Od 2. září proto bude možné nastoupit do autobusu bez kontroly jízdního dokladu na další lince.

Půjde o linku 509 na trase Rebešovice – Rajhradice – Brno – Chrlice s prodloužením ve špičkách do Modřic. Kraj si od změny odbavení slibuje rychlejší výměnu cestujících na zastávkách. Prodloužení do Modřic bude pro cestující jezdící do průmyslových zón znamenat, že nebudou muset přestupovat u Olympie. Linka 509 navíc zlepší dostupnost této průmyslové zóny pro cestující ve směru od Křenovic (od prosince i od Holubic), protože bude navazovat v Chrlicích na vlaky S2 z této oblasti.

Nabídne i rychlé spojení z Modřic do centra Brna, protože na autobusy linky 509 navazují u žel. stanice v Modřicích nízkopodlažní vlaky linky S3 do Brna. Cestující tak získají možnost spojení z centra Modřic k hlavnímu nádraží skoro za poloviční čas. Namísto současných cca 35 minut s využitím linky 49 s přestupem na linku 12 se doba jízdy do centra Brna s využitím vlaku S2 zkrátí přibližně o čtvrthodinu na zhruba 20 minut.

Možnost nástupu všemi dveřmi znamená, že cestující se nemusí prokazovat jízdenkou, pokud si chce doklad koupit, může využít validátor a zaplatit ji kartou. Má i možnost zakoupit jízdenku v hotovosti u řidiče.

Linka je nyní zkrácena kvůli opravě silnice a mostů v Rajhradě a u Otmarova. „Po dokončení oprav bude linka včetně možnosti nástupu všemi dveřmi prodloužena dále do Otmarova a do Měnína a její atraktivita se tak ještě zvýší,“ míní náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha. Kraj původně řešil s Modřicemi možnost zavedení poptávkové dopravy. „Z analýz dat vyšel velký potenciál cestujícím, kterým by pomohlo přímé spojení mezi Modřicemi a brněnskými Chrlicemi, proto jsme nakonec přistoupili k tomuto prodloužení linky 509 a věříme, že si toto nové rychlejší spojení cestující rychle najdou,“ doplnil Jiří Horský, ředitel společnosti KORDIS JMK.

Kraj zavedl možnost nástupu všemi dveřmi do regionálních autobusů jako první v zemi letos v dubnu na lince 304 spojující Kuřim s Brnem, v červnu přidal tuto možnost na lince 302 spojující Kuřim s Jinačovicemi, Rozdrojovicemi a Brnem – Bystrcí. Od začátku července platí možnost nástupu bez kontroly u řidiče linkách 701 a 702 jezdících z Brna do Mokré-Horákova a Viničných Šumic.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK nástup všemi dveřmi
13 komentářů