Jihomoravský kraj prohrál soud o pozemky pod brněnským letištěm

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vlastníkem části pozemků pod brněnským letištěm v Tuřanech je podle pravomocného rozhodnutí Krajského soudu v Brně podnikatel Michal Horký. Kraj

Vlastníkem části pozemků pod brněnským letištěm v Tuřanech je podle pravomocného rozhodnutí Krajského soudu v Brně podnikatel Michal Horký. Kraj tak má podle soudu letiště, které stojí částečně na cizích pozemcích.

Na verdikt soudu upozornil brněnský Český rozhlas. Podle něj Jihomoravský kraj neuspěl u soudu se žalobou o určení vlastnictví pozemků. V katastru měly tyto pozemky celkem dva majitele: kraj i Horkého. Hejtmanství s ním hodlá jednat o tom, jak situaci vyřeší. Na provoz na letišti by nemělo mít rozhodnutí vliv.

Vlastnictví Horkého potvrdil už loni na podzim Okresní soud Brno-venkov, kraj se proti verdiktu odvolal. „Žalovanému svědčí nepřetržitá řada na sebe navazujících nabývacích titulů a je tedy vlastníkem těchto pozemků, a to i za stávající situace, kdy stát vybudoval v uvedené lokalitě letiště, ačkoliv mu k takovému postupu nesvědčil žádný relevantní právní titul,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové chtějí s Horkým jednat o možném odprodeji. „Vlastníka pozemků jsme písemně oslovili a dotázali se na jeho postoj k případnému možnému odprodeji. Zatím zpětně nereagoval. Počítáme s tím, že v první fázi bude požadovat vydání bezdůvodného obohacení,“ uvedla Brindzáková.

Pokusy o dohody proběhly i v minulosti, ztroskotaly ale na ceně požadované Horkým. Ten koupil pozemky v říjnu 2016 od tří majitelů, kteří je zdědili. Od roku 1948 je vlastnila jejich rodina. Trojice dědiců údajně chtěla celou situaci s hejtmanstvím vyřešit, ale to se nedařilo. A tak nakonec pozemky o výměře asi 16 tisíc metrů čtverečních prodali Horkému.

Podle Horkého byl Jihomoravský kraj zapsán jako duplicitní vlastník administrativním nedopatřením a nikdy pozemky nemohl vlastnit.

Tagy BRQ Jihomoravský kraj Letiště Brno
36 komentářů