Jihomoravský kraj chce obnovit přeshraniční linky, hlavně kvůli studentům

Viadukt ve Znojmě s vlakem ÖBB do Vídně. Foto: ExprojektViadukt ve Znojmě s vlakem ÖBB do Vídně. Foto: Exprojekt

Jihomoravský kraj chce k 18. květnu obnovit přeshraniční regionální linky s Rakouskem. Důvodem je především zajištění dopravy pro desítky českých

Jihomoravský kraj chce k 18. květnu obnovit přeshraniční regionální linky s Rakouskem. Důvodem je především zajištění dopravy pro desítky českých studentů do škol v Retzu a Laa an der Thaya a také občanů Znojma za prací do Vídně. Věc má ale háček: ministerstvo vnitra omezilo provoz na vybraných hraničních přechodech, mezi které spadá i relace Znojmo – Retz.

Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák se proto dopisem obrátil na ministerstvo vnitra, aby regionální přeshraniční linky krajského integrovaného systému mohly začít fungovat. „Vláda svým rozhodnutím povolila od 11. května provozovat mezinárodní drážní a autobusovou dopravu za hranice České republiky. V rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje je však situace komplikovanější. Z jedné strany stále platí slovenská nařízení, která povolují přechod hranic pouze pro občany Slovenské republiky, a z druhé ministerstvo vnitra omezilo provoz na některých hraničních přechodech s Rakouskem,“ uvedl Hanák.

Podle něj jen na střední hotelové škole v Retzu studuje 150 studentů ubytovaných ve Znojmě a okolí. Škola je přitom otevřena pro 3. učňovské ročníky a pro maturanty od 4. května. „Aby se do školy dostali, museli si sami uhradit testy na COVID-19 a do školy některé z nich vozí rodiče automobily. Od 18. května se výuka pravděpodobně otevře pro další studenty. Mnoho lidí by samozřejmě využilo linku Znojmo – Retz i pro dopravu do zaměstnání v Dolním Rakousku a ve Vídni,“ doplnil Hanák.

V dopise proto ministerstvo vnitra žádá o obnovení možnosti přechodu hranice ve vlacích mezi Znojmem a Retzem k 18. květnu 2020, kdy by měli do tříd nastoupit i mladší studenti uvedené střední školy. Od 18. května má jezdit i autobusová linka IDS JMK do Laa an der Thaya.

Tagy Jihomoravský kraj přeshraniční linky Rakousko
31 komentářů