Jihlava vymění třetinu trolejbusů, poprvé chce pro novou linku i vozy na baterie

Trolejbus Škoda Solaris 26Tr v Jihlavě. Foto: DPMJTrolejbus Škoda Solaris 26Tr v Jihlavě. Foto: DPMJ

Celkem deset nových trolejbusů začal shánět Dopravní podnik města Jihlavy. Ve dvou zakázkách vybírá dodavatele tří dvanáctimetrových standardních trolejbusů a

Celkem deset nových trolejbusů začal shánět Dopravní podnik města Jihlavy. Ve dvou zakázkách vybírá dodavatele tří dvanáctimetrových standardních trolejbusů a sedmi parciálních. Ty chce nasadit na novou linku do Pávova.

Odhadovaná cena 7 parciálních trolejbusů je 94,5 milionů korun, mají být kompletně nízkopodlažní. Tři běžné nízkopodlažní trolejbusy pak vyjdou podle odhadů na 30 milionů korun. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Trolejbusy mají být vybaveny USB dobíječkami a wifi.

Podle předsedy představenstva DPMJ Josefa Vilíma by měl být nákup trolejbusů financován z evropských dotací, u jedné zakázky je již dotace schválena. Jihlava tak vymění více než třetinu svých trolejbusů, aktuálně jich má 29.

Parciální trolejbusy dosud v Jihlavě nejezdí. DPMJ je chce využít po spojení do Pávova do průmyslové zóny, kam chce prodloužit trolejové vedení. Dál do Antonínova Dolu by pak pokračovaly trolejbusy s pohonem na baterie. Také na rozšíření trolejbusových tratí o více než pět kilometrů bude Jihlava čerpat dotace.

Tagy Dopravní podnik města Jihlavy trolejbusy v Jihlavě
66 komentářů