Jídelní vozy a minibary se na české koleje vrátí v půlce června

V jídelním voze Českých drah. Foto: České dráhyV jídelním voze Českých drah. Foto: České dráhy

České dráhy počítají s tím, že od poloviny června obnoví velkou část služeb, které omezilo vyhlášení nouzového stavu. Vrátit se

68 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Xapadlo

Zkoušel jsem na webu ČD najít, jak to přesně je s omezením provozu jídelních vozů a bister a bohužel bezúspěšně. Zkoušel jsem i stránky JLV a ani tam ohledně omezení není nic. I z tohoto článku nejsem moudrý – říká se v něm, že od poloviny června se vrátí služby jako jsou jídelní vozy či bistrovozy. Znamená to tedy, že veškeré bistra a jídelní vozy jsou teď až do poloviny června mimo provoz? Včetně pendolin a railjetů? Pokud ne, prosím poskytněte mi nějaký zdroj informací, z něhož se dozvím podrobnosti. Příští týden cestuji ve 4.44 z Prahy railjetem a přišlo… Číst vice »

Jan Chroust

Kdyby člověka obsluhovalo něco, co je na té úvodní reklamní fotografii, to bych do těch žrádeláků hned chodil raději. Většinou narazím na pány věku kolem 50 let, samozřejmě většinou velice úslužné profesionály, ale taková kočka, to by člověku hned chutnalo jináč

Radiátor

Bohužel musím říct že s nasazením jídelních vozů na linku Ex7 se služba obsluhy zhoršila. Zlatý CD minibar. Dřív si lidé kupovali z minibaru docela ve velkém. Od doby co tam je JLV a ceny se u některých produktů téměř zdvojnásobili tam nakupuje sotva 1/3 lidí.

Dominik

Mě to je jedno, jelikož kvůli drahotě JLV stejně restaurační vůz nevyužívám, vždyť i ta jejich šťastná hodinka platí kolikrát po celou dobu jízdy vlaku po ČR (ale jinak točený pivo za 70,- je opravdu trochu hodně). Jo ČD Minibar je něco jiného, tam aspoň mají rozumné ceny.

Brian Griffin

Podle mého skromnéhpo názoru by měly JLV ještě zdražit, určitě tedy pivo v obou formách: smyslem poskytování možnosti nákupu občerstvení ve vlaku není z toho vlaku udělat pajzl typu nádražka.

Dominik

Já neříkám, že musí stát 25,-, ale rozumná částka je pro mě do 45,- a ne 70,- (nebo 80,- už si přesně nepamatuji kolik stálo) a v plechu jenom 50,-. A oběd? Jen díky Happy Hour se dá rozumně najíst.
A zajímavé, JLV má pivo v plechu za 50,-, ale ČD Minibar za 28,-? Čím to, že jeden to má tak nadsazený a druhý dokáže mít docela rozumnou cenu?

Jan Soukup

Zjevně tomu nerozumíte.

Dominik

Rád se nechám poučit, povídejte.

Jan Soukup

Nebudu povídat, raději to napíšu.

1) Pokud ČD minibar nezvýšil ceny, nejedná se o rozumné ceny, ale spíš o žebrotu. ČD minibar je extrémně levný.

2) https://www.jidelnivozy.cz/uploads/menus/foodMenu/2.pdf

Jan Soukup

Vy tam někde vidíte plechovku piva za 50? Já tam vidím naprosto adekvátní ceny a jestli Vám to přijde drahé, holt to není služba pro Vás, nic víc. A jestli chcete hospodu, kde budou hosté konzumovat nápoje a pokrmy za nákupní cenu, tak si ji otevřete. Zkrátka jste ze sebe udělal vola. A pokud budete argumentovat, že je to jen cena na území ČR a za hranicemi už jsou ceny vyšší /ano, jsou/, pokud by například v Německu byla Plzeň k dostání za 39, je to jako by se při české kupní síle ta Plzeň na území ČR čepovala za… Číst vice »

Dominik

Musím uznat, že se s cenama zlepšili, Gambrinus půl litr 39,- (a ta Plzeň tam mají cenu, ale za třetinku) to by šlo. Je pravda, že jsem dlouho v jídelním voze nebyl, naposledy možná, před 2 lety v Railjetu (a byl to Český s posádkou JLV, jelikož jsem taky zažil vlak z Maďarska s Maďarskou posádkou a tam cenu udělali akorát přepočtem euro – koruna a tak Coca Cola vyšla skoro na 90,-) a to za půl litr Plzně chtěli asi 70,- a za plechovku Budvara 45,- (nebo 50,-). Jídlo za 160,- by taky šlo, ale pamatuju si ještě jídelní… Číst vice »

asdfr

Teraz som pozeral restiku, kde som dakedy chodil na obedy. Tak paradajkova polievka 0.25 l za 2.5 eura. Vyvar, co je najlacnejsia polievka 2.2 eura. Dalsia restika tiez podobne ceny. Takze polievka to je tak za 70 – 80 Kc.

Restika – polievka z denneho menu 1.6 euro – to je tak 45 Kc. Dalsia restika – polievka – 0.80 euro – to odpoveda vasej predstavy ceny, ale to je polievka z denneho menu.

Bdtax Fan

Co považujete za normální hospodu? Dejte nějaký příklad konkrétního podniku. Polévka za 55 i snídaně za 109 jsou podle mě naprosto standardní ceny. JLV má občas kvalitativní výkyvy, ale v mezinárodním měřítku je služba skvělá. Už se zase těším na ČD Restaurant.

Dominik

Standardní ceny? Stavuji se občas na snídani v jedné Pardubické hospodě (co otevírá ráno), ale za podobnou snídani tam dám cca 60,- (to je pro mě normální cena) a za polévku? Tak do těch 40 korun (mimo menu).
Normální hospoda je pro mě taková, kde se najím, za rozumné peníze.

Jan Soukup

Dominiku, ukončeme to, já s někým, kdo si vymýšlí a překrucuje, diskutovat nebudu. Jen namátkou, záměrně jste zaměnil české JLV s maďarskými Utasellátó. Dále, za ty dva roky, co jste s JLV nejel, se cenově nezlepšili, neboť za ty dva roky mírně podražili. Také, snídaně není za 109, ale v relaci cca 55 – 109. Prostě pořád jen přeháníte. A k tomu, co píšete níže, obvykle za snídani zkrátka pod 80 korun /jen jídlo/ nedáte. Proto Vás ještě požádám, nechte mi zde odkaz na tu levnou pardubickou restauraci, ať si můžu udělat „obrázek“, jaký koncept byste si u JLV představoval… Číst vice »

ušatá

Ne, cena odpovídající realitě a příjmům většiny obyvatel – tedy pracujících, co mají pro stát nějaký přínos.

Adámek

Ono by stačilo ty ceny nechat jaké jsou a pouze nám železničářům dát odpovídající slevy po předložení režijky jako bonus za naši obětavou a náročnou práci pro železnici. Kdyby se zlevnilo plošně tak budou jídelní vozy narvané a my si tam ani nesedneme i když ten vlak jede jenom díky nám.

Jan Soukup

Adámku, pobavilo, zasmál jsem se 🙂

DOMČA

Jak pisu vise – ceny v JLV jsou ceny bezne jako vsude jinde – tedy nic nad cim by se mohl normalni smrtelnik jakkoliv pohorsovat…

Jan Chroust

Uvědomte si prosím, že žádný český zákazník není cílovou skupinou JLV – a ten, co si dá jedno pivo a bude u něj vysedávat z Brna až do Prahy, už ůbec ne. Proto jsou ceny nastaveny tak, jak jsou.

Oldřich Sládek

O tom nebudiž pochyb 😉

Luděk S.

Tak PET Braník a 10 deka vlašáku to vždycky jistí, ne?

Luděk S.

Kde je problém? PET Braník a 10 deka vlašáku to vždycky jistí, ne?

DOMČA

Dominik:
Normalne stoji 0.4 az 0.5 toceneho piva v bezny, nijak zazracny hospode od 50 do 65 Kc.
Nejak nerizumim tomu komentu: „ale jinak toceny pivo za 70 je opravdu trochu hodne“ Kdyz jedu na Slovensko – zasadne jezdim Metropolitanem kde si tradicne davam vynikajicu Svickovou. Vzdycky stala stejne jako bezne jidlo v restauraci – tedy neco v rozmezi 200 – 300 korun. Nikdy jsem nezaznamenal ohledne cen nic nad cim bych se mel pohorsovat.. Zkratka bezne (normalni) ceny jako vsude jinde…

Dominik

Možná v tak v Praze normální, ale neznám ve svém okolí hospodu, kde by pivo stálo nad 40,- půl litr. A to jsem chodil i do minipivovaru, kde vařili jen speciály, ale i tam stálo pivo 35,-. A jídlo? Ano, pár hospod v okolí je, co mají i cenu nad 200,-, ale běžně mají 100 – 200,- i v klasickém jídelním lístku mimo obědové menu.
Ty Vaše „normální“ ceny jsou možná tak v Praze a Brně a v některých turisticky známých místech.

ušatá

I v té Praze je to jenom tam, kde jsou na cizince nebo kde nemají o hosty zájem.

ušatá

No nevím, ale já jdu do hospody, kde pivo je tak do 30 Kč a to ještě za dvanáctku, ostatní mně připadá předražené a ne pro normálního člověka. A svíčková? Ta už mně za 130 připadá předražená. Asi máte nějaké hodně vysoké příjmy, ale tak to většina lidí nemá.

Vlado

Já nevím ,některé věci již přestávám chápat.Když chodím večer na nádraží ,musím kolem hospody ,vždy narvaná ,stoly až po 10 ti lidech,roušky nikdo ,ani servírka ,ale restaurační vozy nejezdí, jasně nejezdí to za hranice ,nejsou cizinci nevyplatí se.Podle mě vyplatí lidé se do vlaků vracejí např i na výlety a mlasknout i to blbé bistro třeba na ranní R Praha-Trutnov v sobotu ,nebo na Ex do Budějek do času než se obnoví Graz a Budapest.Ne, takhle to stojí na OCP Střed a zaměstnanci ,kteří jsou vesměs na živnosták ,přemýšlejí jak dosáhnout na státní podporu.Jezdí některé spoje do Německa ,přitom tam… Číst vice »

Dalibor

Konečně! Byl jsem zvyklý u delších cest snídat / večeřet cestou, už mi to fakt chybělo.

Tuaer

Ještě by mě zajímalo, kdy obnoví místenky. Tuší někdo?

Pete

To by mě také zajímalo, dokonce jsem jim napsal pár dotazů, ale stále stejná výmluva s Covid a nutností rozestupů ve vlacích

Haha

O tom rozhoduje Mrg. at Mgr. Adam Vojtěch, MHA příslušným mimořádným opatřením.

Ales

nejlepsi je kdyz si kazdy sedne kde je volno. Free seating je top ve vagonech pro plebs. V 1. tride jsou mistenky na miste.

ušatá

V 1. ani náhodou.

Dodo

Až se zruší rozestupy, obnoví ČD plošně místenky.

Chasník

Jaké rozestupy??? Nevím jak vy, ale já jsem nikde, ať už po ulici, na hřišti, v obchodě, restauraci, ve vlaku žádné rozestupy neviděl…

ušatá

Snad nikdy. bez nich se jezdí velmi dobře, nikdo neotravuje a každý si sedne podle svého.

Vít Jůza

Je jisté, že se nabídka palubního občerstvení nerozjede ve všech vlacích. To by byl na ČD příliš velký pokrok.

Dano

Pokrok by byl kdyby jezdili normalni cestuji a ne individua jako Vy

Vít Jůza

Opravdu myslíte, že ČD bude zavádět najednou palubní občerstvení ve všech vlacích??

Jiří Kocurek

Ve všech vlacích? V narvané 560, která si to kvílí údolím Svitavy?

Maršál

Mě by zajímalo, jak to tou dobou bude s rouškami. Oni ví, že tou dobou už nebudou muset ve vlacích být? Protože současný stav člověku neumožňuje ani si dát svačinu nebo se napít, aniž by se s tím schovával anebo si od někoho něco vyslechl.

Chasník

Jakto?

Martin Chovanec

Liší se pobyt v jídelním voze v principu nějak od pobytu v jiné restauraci, co se roušek týče?

Jiří Kocurek

Je to na dráze. Nedivil bych se tomu, kdyby si dráha vymyslela vlastní regulaci.

Georg

realna situace, nebo si z nudy vymyslite fiktivni problemy?

Maršál

Ano, reálná situace. S arguentem, že je zakázáno ve vlaku mít sundanou roušku, a tedy si jí nemohu sundat, ani když se chci najíst.

Kirak

Ale houbeles nám „arogantní průvodčí“ řekl že ji můžeme mít sundanou jen při styku s jiným cestujícím ji máme mít na sobě. A to to bylo před měsícem, takže pohoda

Kamui

Pokud není nouzový stav, roušky stát nařídit nemůže (bylo by to protiústavní). Tudíž je to jen a pouze na majiteli/provozovateli daného objektu. ČD klidně zítra mohou říct, že roušky už nevyžadují.

Maršál

Mohu tedy poprosit mínusáře o argument, který říct průvodčímu na upozornění, že mám mít po celou dobu jízdu ve vlaku roušku?

Dominik

Třeba, že jste se chtěl jen napít? Ještě jsem nezažil průvodčí, která by mi zakazovala pít.

Chasník

Proste ho poslete do pr… pruvodci na vas tyhle nesmysly vyzadovat nemuze,nemuze vas ani nijak trestat nebo volat policii.Je to porad jen o tom co si nechame libit a nebyt pokalany.

Jara 16

Chasníku! Jste vždy a ke každému tak arogantní??
A ano! Když jím či piji, tak sundám. Jinak se snažím, svým přístupem, o co nejdřívější návrat k běžnému stavu.
A nemusím přitom někoho posílat do řiti

Chasník

Jakym pristupem?? Normalni stav by tady byl uz davno,kdyby si to vsichni normalne sundali. Takhle musime jen poslusne cekat az nam to vlada milostive dovoli. A vas pristup v tom opravdu nehraje zadnou roli,ale klidne si to pri sve domyslivosti myslete.

ušatá

Ano, budeme čekat, až nás někdo jako vy nakazí a to jen proto, že něčemu nerozumíte a nedomýšlíte. Kdyby takových lidí nebylo tolik, i škody by byly menší. Bohužel.

ušatá

Lepší než být hloupý!

Dominik

A od koho? Cestujícího či průvodčího? Ani od jedné skupiny jsem se nesetkal s tím, že by mi zakazovali jíst. Jednou jsem si po napití zapomněl vrátit roušku, tak mě akorát průvodčí slušně upozornila, že napít se mohu, ale poté si zase musím roušku nasadit (rozhodně z toho nedělala vědu).

Pavel

A to jste vzal kde? Dneska na jedné lokální trati ,vlakvedoucí když nekontroloval jizdenky a byl u strojvedoucího v kabině, tak většina roušku neměla, pak jsem jel náhradní dopravou za vlak , řidič autobusu roušky nevyžadoval, následně po přestupu na vlak to taky vlakvedoucí nevyžadoval.

rtep

Asi bych to s těmi rouškami opravdu neprožíval. Včera jsem jel vlakem dvakrát a v posledním týdnu jsem byl asi 4x na obědě v restauraci. Roušky všude byly jen výjimečně, většina zákazníků i personálu už má podobná nesmyslná opatření na háku.
I kdyby náhodou přišla nějaká další vlna nemoci, tak se nedá čekat, že by to lidi brali vážně. Díky trvale chaotickému rozhodování vlády se už vážně nedá brát vůbec nic.

Georg

no tak hlavne ze to mate na koho svest.

ja vcera v hospode personal s rouskami videl, v autobusech i v metru vsichni bez vyjimky. ono nekde sipat a lapat po dechu na intenzivni peci neni zadna prdel, ani se nechat zlikvidovat plice ventilatorem…

kazdy sveho stesti strojvudcem, ale hloupi a nezodpovedni lide jsou pak prvni, kteri jdou vykrikovat, ze nekdo jiny ma povinnost se o ne postarat.

Dalibor

Ano, rýmička je novodobý strašák… Už se nebojíme AIDS, rakoviny, cholery, tubery, chřipky, moru, máme teď rýmičku…Smrtnost směšná, nakaženejch taky nic moc. Epidemie to byla akorát v novinách a na ministerstvu (koukněte na definici epidemie). Prostě infekční choroby jsou byly a budou. Tak to je, bylo a bude.

Alexandr Mikulka

Ty jseš ale vymaštěnec. Jeď do Mexika.

ušatá

Až si to na vás sedne, jsem zvědav, jak a co budete říkat. Pokud nebudete mít kliku, že budete jen bacilonosič a jinak se to neprojeví. Měl jsem možnost mluvit s lidmi, kteří si to prožili a byli třeba měsic na intenzivce. Ve své podstatě změnili názor na vše a jsou úplně jiní než předtím a jen děkují tomu, že přežili. takže se vzpamatujte a vzdělávejte se .

rtep

Jsem odpovědný a jsem svého štěstí strůjcem. To, že při nošení roušek převládají negativa, už prozradilo hodně odborníků. Jen se to holt nehodilo do krámu té naší pomatené vládě. To by si najednou Bureš nemohl hrát na spasitele a hrdinu. A rozhodně se ode mne nedočkáte, že bych toužil v případě různých neduhů po pomoci od někoho jiného. Prvotně vždy využívám různé alternativní metody léčení za své vlastní peníze, v naprosté většině případů to také stačí. U koronaviru bylo nakažených mnohonásobně víc lidí, než o kterých se vědělo. Jenže měli minimální nebo žádné příznaky. A nikdo nikdy se nepokusí zjistit,… Číst vice »

ušatá

Pochopte, že ani vy, ani nikdo jiný neví, zda není nakažlivý. A proto ty roušky tam, kde jsou lidi. Protože jde o to, abyste nikoho nepoprskal. Nejen u této nemoci, ale i u běžného nachlazení, chřipky, je potřeba mít odstup obličejů od sebe nejméně 2 metry, nemluvit na sebe, neprskat, nekýchat. A proto ta rouška má smysl. Ti Japonci jsou asi hodně divní, když tato pravidla tam platí zcela samozřejmě a to snad odjakživa. Aspoň nepamatuji, že by to tam bylo jinak. ti tam asi musejí mít totalitu a nedostatek svobody, že? Nebo je to tím, že jsou právě chytří,… Číst vice »

Jiří Kocurek

A on na té JIPce skončil každý nakažený? Vždyť takových bylo pár desítek z desítky tisíc případů. A to ještě stovky lidí COVID prodělaly doma, aniž by se jakožto nakažení dostali do statistik. Včetně pana doktora Pirka s rodinou.

ušatá

Kde jste vzal tato čísla. Já bych vám rád přivedl třeba zdravotní sestru, která na té JIPce slouží, aby vám vysvětlila, kolik to lidí bylo, jak to probíhá, ale hlavně co to stojí personál a státní rozpočet. A to vše jen kvůli těm „chytrým“, co to mají na háku, co nic nerespektují a mluví o tom, o čem nemají ponětí, co nedodržovali karanténu, nenosili roušky, museli jezdit do ciziny, i když byli varováni. Ti všichni by se měli podílet na financování škod. A bylo by po diskuzích a tzv. hrdinství. Vůbec nevíte o co jde. Ano, u někoho se to… Číst vice »

E.

Ja si ráda nekoho poslechnu kdyz si popijim cider a zobam tapas na cestách uz tydny. 🤔😅 Ocekavam hejt za 3,2,1…