Jezdí na baterie i naftu: Žilina převzala 16 autobusů Iveco s hybridním pohonem

Hybridní Iveco Urbanway v Žilině. Autor: Iveco BusHybridní Iveco Urbanway v Žilině. Autor: Iveco Bus

Město Žilina převzalo od výrobce Iveco Bus 16 nízkopodlažních autobusů Urbanway s hybridním pohonem. Ten kombinuje naftu s elektřinou uloženou

Město Žilina převzalo od výrobce Iveco Bus 16 nízkopodlažních autobusů Urbanway s hybridním pohonem. Ten kombinuje naftu s elektřinou uloženou v bateriích. Žilina je jedno z vůbec prvních měst ve střední a východní Evropě, které si tyto autobusy pořídilo. K vidění jsou například v Madridu, Miláně nebo Paříži.

Projekt je součástí kompletní obnovy vozového parku žilinské MHD, kterou po etapách město a jeho dopravní podnik realizují. Na nové hybridy přispívají z velké části evropské fondy.

Hybridní autobusy Urbanway kombinují elektrický pohon se spalovacím motorem normy Euro 6 a sadou lithium-iontových akumulátorů. Inteligentní systém snižuje spotřebu paliva a množství emisí, přičemž přebytečná energie vznikající při brzdění je díky rekuperaci ukládána a znovu využita.

Autobusy mají rovněž systém „Arrive & Go“, který umožňuje v blízkosti autobusových zastávek přejít na plně elektrický provoz. Výsledkem je tichý a bezemisní  příjezd a odjezd z autobusové zastávky. Podle Iveca dvanáctimetrový hybrid vyprodukuje za rok o 25 tun CO2 méně než konvenční bus.

Tagy autobusy hybrid Iveco MHD slovensko Urbaanway žilina
Žádné komentáře