JetBlue má svůj první Airbus A321LR pro lety přes Atlantik, slibuje lepší komfort než ve větším letadle

Airbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlue

Americký dopravce slibuje nadstandardní prostor v letadle. Ve stroji, který létá i s 230 sedačkami, je jen 138 míst.

Americká letecká společnost JetBlue dnes v Hamburku převzala první Airbus A321LR, se kterým se dopravce chystá letos vstoupit na trh transatlantických letů.

Jde o první z celkem třinácti objednaných letadel A321LR, které si JetBlue objednal. Verze LR má prodloužený dolet až 7408 kilometrů a umožňuje tak spojit Evropu s východním americkým pobřežím bez mezipřistání. JetBlue se stane po TAP Air Portugal, Aer Lingus a Air Transat čtvrtým dopravcem, který s tímto typem zamíří na transatlantické lety. Firma zatím oznámila, že bude létat z New Yorku a Bostonu do Londýna.

JetBlue bude nejen první aerolinkou v USA s tímto strojem, ale také první s úzkotrupým letadlem s uspořádáním kabiny nazvaným Airspace. To dosud používá Airbus jen u širokotrupých letadel. Cestujícím má nabídnout více komfortu, například s měnícím se osvětlením (s možností ovládat si intenzitu světla u každého místa) nebo větším prostorem pro zavazadla nad sedačkami. Airbus tvrdí, že takový design dává cestujícím pocit, že jsou ve větším letadle.

JetBlue si letadlo objednal v konfiguraci pro 138 cestujících. Někteří dopravci (například Wizz Air) létají s tímto letadlem s 230 sedačkami. Celkem 114 míst je v ekonomické třídě. Podle dopravce nabídne nejširší sedačky ve své třídě (18,4 palce). Rozteč sedaček je 32 palců. Ve čtyřech řadách bude ještě více místa na nohy, a to 37 palců. 24 míst bude v byznys třídě nazvané Mint. V ní půjde o plně rozložitelné sedačky. Cestující budou mít během letu zdarma k dispozici připojení k vysokorychlostní wi-fi, v každé sedačce bude obrazovka či možnost dobíjení elektroniky.

JetBlue je jedním z největších amerických zákazníků Airbusu. Aktuálně provozuje flotilu více než 200 letadel evropského výrobce a další desítky má objednané.

Airbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlue

Tagy Airbus Airbus A321LR JetBlue transatlantické lety
15 komentářů