dkv-spojujeme

Jednotný tarif půjde koupit přes mobilní aplikaci, práce na ní začaly

Vizualizace podoby aplikace systému jednotného tarifu. Foto: CendisVizualizace podoby aplikace systému jednotného tarifu. Foto: Cendis

Společnost Asymbo připravuje pro státní podnik Cendis aplikaci, která umožní cestujícím nákup jízdenek Systému jednotného tarifu (SJT), který začne platit

Společnost Asymbo připravuje pro státní podnik Cendis aplikaci, která umožní cestujícím nákup jízdenek Systému jednotného tarifu (SJT), který začne platit od prosince po celé zemi ve vlacích v závazku veřejné služby i většině komerčně provozovaných vlacích. Podle smlouvy zaplatí za její vývoj 3,22 milionu korun.

Podle Juraje Kováče z Cendisu, který má přípravu projektu na starosti, by měla být aplikace hlavně e-shopem do kapsy. „Půjde v ní koupit všechny jízdenky státního jednotného tarifu, včetně traťových a síťových. Bude možné přes ni zakoupit místenku a jednoduše ji změnit. Cestující tak u flexibilního tarifu nebudou muset stornovat celý lístek, ale jen si přehodí rezervaci,“ řekl Kováč.

Aplikace bude hodně využívat rozpoznávání polohy cestujícího. Důvodů je více. „Počítáme s tím, že v budoucnu budou do státního jednotného tarifu zapojeny i integrované dopravní systémy v krajích, takže cestující snadno najde zastávky kolem sebe,“ vysvětlil Kováč. Mapa má hrát v aplikaci poměrně velkou roli, jak ukazují první vizualizace její podoby.

Do konce roku by měla být v aplikaci i obdoba virtuální In Karty. Pro cestující bude znamenat, že se nebudou muset prokazovat dokladem totožnosti.

Cendis jedná se Správou železnic i o zpřístupnění dat online polohy vlaků. „Pokud by se vše povedlo podle našich plánů, budou v aplikaci uváděna i nástupiště,“ dodal Kováč.

Nová aplikace bude ve více jazykových verzích, bude podporovat platby přes Apple Pay/Google Pay a ukládání do služby Wallet. Aplikaci čeká i pečlivé testování pro uživatele se zdravotním postižením.

Podle Kováče nebude aplikace tak obsahově rozsáhlá, jako například Můj vlak od Českých drah obsahující offline jízdní řády. „Nechceme být konkurenty, jen nabídnout trochu něco jiného,“ dodal Kováč.

Státní jednotný tarif začne platit na české železnici letos se změnou jízdního řádu v prosinci.

Tagy Cendis SJT systém jednotného tarifu Top
136 komentářů