150 tisíc jednodenních známek za 14 dnů. Slováci zveřejnili data o prodejích, Česko hlásí rekord

Dálnice D3 u Čadce, stav v listopadu 2020. Foto: Národná diaľničná spoločnosťDálnice D3 u Čadce, stav v listopadu 2020. Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Téměř třetina byli Slováci.

Jednodenní dálniční známku si jde na Slovensku koupit už více jak čtrnáct dní. Tamní ministerstvo dopravy proto přišlo s prvními údaji o tom, kolik jednodenních dálničních známek si koupili slovenští a zahraniční řidiči.

„Tuto dálniční známku si koupilo až 150 tisíc motoristů. Z toho téměř 50 tisíc bylo občanů Slovenské republiky,“ uvedl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Podle Ráže se ukazuje, že zejména díky dovolenkovému období a díky prázdninám je tato známka velmi populární, což jak dodal, je pravděpodobné i díky její ceně 5,40 eur (136 korun). Jde o nejnižší cenu mezi okolními státy a jednu z nejnižších v celé Evropské unii.

V Česku zájem o jednodenní dálniční známky neustále roste

Podobná prodejní čísla zaznamenalo od začátku srpna i Centrum dopravních informačních systémů Ministerstva dopravy ČR (CENDIS). Jeho mluvčí Radka Nastoupilová deníku Zdopravy.cz řekla, že zájem o jednodenní dálniční známky neustále roste.

Prodeje českých jednodenních dálničních známek v kusech

březen 104 331
duben 115 405
květen 140 073
červen 160 535
červenec 215 991
1.-19. 8. 153 045

„V červenci byl zatím nejvyšší prodej od doby, kdy byly jednodenní dálniční známky zavedeny,“ řekla Nastoupilová, podle které je důvodem zvýšený zájem o letní cestování a průjezdy republikou. Pokles zájmu očekává zřejmě s příchodem chladnějších podzimních dnů. Jednodenní dálniční známka vyjde v Česku na 200 korun.

Tagy dálniční známky elektronická dálniční známka elektronické dálniční známky jednodenní dálniční známka Ministerstvo dopravy SR slovensko
14 komentářů