Jedno stání za 954 tisíc. Liberecký kraj začal stavět parkovací dům, do centra tak přivede více aut

Parkovací dům u libereckého krajského úřadu. Foto: Liberecký krajParkovací dům u libereckého krajského úřadu. Foto: Liberecký kraj

Počet parkovacích míst v dolním centru Liberce se rozšíří o více než sto.

V Liberci dnes oficiálně začala stavba nového parkovacího domu za peníze daňových poplatníků. Investorem je Liberecký kraj, který po dokončení stavby zvýší počet parkovacích míst v centru a ještě tak více podpoří individuální automobilovou dopravu.

Zakázku za 233 milionů korun získalo sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Hotovo má být do jednoho roku. Vznikne zde 244 parkovacích míst namísto stávajících 138 určených pouze pro krajské úředníky a návštěvy. Jedno parkovací místo tak vyjde v přepočtu na 954 tisíc korun bez DPH.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je stávající podoba parkoviště neudržitelná a jeho cílem je zlepšit kvalitu veřejného prostoru v dolním centru Liberce.

Po dobu výstavby budou muset automobily úředníků a nájemců Evropského domu parkovat jinde, například u teplárny. Další místa budou pro zájemce z řad úředníků krajského úřadu připravena v areálu iQLANDIe. Možností je také získání zelené parkovací karty v blízkosti budovy úřadu, a to v hodnotě 30 korun za den.

Nyní je u budovy krajského úřadu 138 parkovacích stání, z toho ani jedno pro veřejnost. Nový projekt přinese celkem 244 míst, přičemž rovných sto bude vyhrazeno právě veřejnosti.

V krajském městě tak vznikne další plocha pro odložení aut, což povede k ještě většímu zahuštění dopravy v centru. V těsné blízkosti nového parkovacího domu je jiný, který slouží pro obchodní centrum Forum Liberec. Jeho provozovatel nechtěl kraji místa poskytnout.

Duplikování parkovacího domu vedle parkovacího domu je zvláštní cesta, počet stání pro potřeby úřadu působí nadhodnoceně,“ říká architekt a urbanista Peter Bednár z Jakub Cígler Architekti. „Pochopil bych možná, kdyby chtěli po dokončení garáže omezit povrchové parkování v okolí, ale to se asi nechystá,“ dodal.

Kraj parkovací dům plánuje už přes rok, první soutěž ale zrušil, když kvůli situaci na trhu žádná ze stavebních firem nehodlala podepsat smlouvu. Na druhý pokus dodavatele našel.

Tagy liberec Liberecký kraj parkovací dům
74 komentářů