Jedno přejetí prstem bez nákupu jízdenky dopředu. Zlínský kraj zatraktivní veřejnou dopravu

Aplikace FAIRTIQ pro IDZK. Foto: KovedAplikace FAIRTIQ pro IDZK. Foto: Koved

Švýcarský vývojář aplikaci FAIRTIQ získal první zakázku v Česku. Cestujícím ubude studium tarifů.

Švýcarská společnost FAIRTIQ, která stojí aplikacemi na nákup jízdenek například pro švýcarské spolkové dráhy SBB či aplikací SimplyGo pro Rakousko, se dohodla na spolupráci se Zlínským krajem. Do léta má vyvinout novou aplikaci pro nákup jízdenek a vyhledávání spojení pro Integrovanou dopravu Zlínského kraje.

O zahájení spolupráce dnes informoval Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) v tiskové zprávě. Zakázka má hodnotu 5,2 milionu korun, vyplývá z registru smluv.

„Před zahájením cesty bude stačit jedno swipnutí – přejetí prstu po obrazovce telefonu se systémem iOS nebo Android – a aplikace vyřeší zbytek: sama pomocí senzorů a technologií pro určování polohy vyhodnotí, jakými linkami probíhala cesta, a následně automaticky naúčtuje cenu nejvýhodnější jízdenky. Cestující zároveň nezaplatí více, než je cena celodenní jízdenky – ať už celokrajské, nebo městské. Všechny platby proběhnou ze spárované platební karty. Při kontrole jízdenek průvodčím, revizorem nebo řidičem zobrazí aplikace kontrolní QR kód, který prokáže, že byl FAIRTIQ před zahájením cesty spuštěn,“ popsal nový systém jednatel společnosti KOVED Martin Štětkář.

Pro cestující půjde o zásadní zvýšení komfortu, nebudou muset kupovat dopředu žádnou jízdenku. Systém za ně spočítá vše automaticky.

700 tisíc uživatelů

FAIRTIQ se 700 tisíci aktivními uživateli každý měsíc funguje na celém území Švýcarska a Lichtenštejnska, ve vybraných regionech Rakouska, Německa a Francie a brzy také po celém Dánsku. Česko se tak díky Zlínskému kraji stane sedmou zemí, kde bude tato technologie v provozu. Pro cestování ve všech oblastech, kde je FAIRTIQ podporován, navíc cestujícímu postačí jediná společná aplikace.

Je nám ctí, že obyvatelé Zlínského kraje budou mít zanedlouho možnost jezdit veřejnou dopravou doslova na jedno swipnutí na mobilu. Vzájemná spolupráce je důkazem, že o naši technologii vyvinutou ve Švýcarsku je velký zájem i v zahraničí,“ uvádí Gian-Mattia Schucan, zakladatel společnosti FAIRTIQ.

Rozšíření aplikace umožní i nová dohoda kraje se zástupci měst Zlín a Otrokovice, podle které se MHD ve Zlíně a Otrokovicích integruje do krajského systému. „S městy právě projednáváme konkrétní kroky, jak docílit toho, aby FAIRTIQ fungoval ve všech krajských autobusech, regionálních vlacích a rychlících spolu s trolejbusy a autobusy MHD tak, aby cestující s FAIRTIQem pouze nastoupil a nemusel studovat, kde platí jaký tarif,“ dodal Radek Doležel, náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast dopravy.

Tagy FAIRTIQ IDZK Integrovaná doprava Zlínského kraje Koved Zlínský kraj
142 komentářů