Jedna silnice neprůjezdná, druhá s kyvadlovým provozem. Spojení Liberec – Frýdlant čeká nové omezení

Silnice I/13 v úseku Albrechtice - Dětřichov. Foto: Google Street ViewSilnice I/13 v úseku Albrechtice - Dětřichov. Foto: Google Street View

Ve všední den a částečně o sobotách bude provoz řízen regulovčíky, jinak semafory.

Až do konce října musí řidiči a cestující od zítřka počítat s novou komplikací na trase mezi Libercem a Frýdlantskem.

Po již několik měsíců uzavřené krajské silnici mezi Mníškem a Raspenavou od čtvrtka začne omezení na silnici I/13, která je hlavní příjezdovou komunikací do regionu. Denně po ní projede přes 8 tisíc aut. Důvodem bude oprava silnice v úseku mezi Albrechticemi a Dětřichovem, tedy v serpentinách, kterými se sjíždí do výběžku.

Uzavírka čeká vždy jeden jízdní pruh. Pracovat se bude ve všedních dnech od 8 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. V té době budou provoz řídit regulovčíci podle provozu, ve zbývající době semafory. Provoz bude omezen vždy na maximálně sto metrech.

Na silnici dojde k úpravám krajnice a hloubení příkopů, aby při dešti a oblevách nedocházelo k rozlévání vody přímo na vozovku. Provoz by tak měl být po dokončení bezpečnější.

Původně mělo k akci dojít už v létě, kdy probíhala ještě výluka na trati mezi Libercem a Frýdlantem. Nakonec došlo k přesunutí akce na podzim.

„Ignorace reality“. Úředníci k výluce a uzavírce schválili opravu jediné silnice na Frýdlantsko

Liberecký hejtman Martin Půta se v tiskové zprávě podivuje nad špatnou koordinací stavby. „Netěší mne, že se tyto práce provádějí v době, kdy je silnice přes Albrechtický kopec jediným spojením Frýdlantska s okolním krajem. Snažil jsem se za krajskou samosprávu vyjednat práci v takovém rozsahu, aby co nejméně zasáhly řidiče. Věřím, že takovým nešťastným souběhům omezení již nebude v novém volebním období v resortu dopravy docházet,“ uvedl hejtman Martin Půta.

O povolení omezení přitom rozhodují krajští úředníci, opravu pro ŘSD bude provádět stoprocentně krajská firma Silnice LK. Liberecký kraj již v minulosti ukázal, jak dopravu organizovat. Uzavřel most přes Jizeru v Poniklé s tím, že potřebuje postavit nový. Později zjistil, že most není v tak špatném stavu a dopravu na něj vrátil.

Řidičům se po více než měsíci zbytečné uzavírky otevře most v Poniklé

Tagy Frýdlantsko I/13 Liberecký kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Silnice LK
2 komentáře