Jedna aplikace pro veřejnou dopravu v celé zemi. Dánům stačí při nástupu přejet prstem po displeji mobilu

Aplikace Rejsekort. Foto: Movia.dkAplikace Rejsekort. Foto: Movia.dk

Stejnou možnost pro cestování veřejnou dopravou s aplikací FAIRTQ mají lidé ve Zlínském kraji.

Cestující v dánské veřejné dopravě mají nově k dispozici zatím nejjednodušší systém placení jízdného ve veřejné dopravě. Švýcarská společnost FAIRTIQ zahájila ve spolupráci s tamějším systémem jednotného tarifu Rejsekort & Rejseplan provoz aplikace v celé veřejné dopravě v Dánsku. Možnost se týká všech cestujících nad 18 let.

Jde o aplikaci Rejsekort, která pracuje na systému vyvinutém společností FAIRTQ. Ve vlacích, autobusech, tramvajích a metru stačí uživatelům přejet prstem po displeji telefonu a aplikace vyřeší zbytek: sama pomocí senzorů a technologií pro určování polohy vyhodnotí, jakými linkami probíhala cesta, a následně automaticky naúčtuje cenu nejvýhodnější jízdenky.

FAIRTIQ loni v prosinci vyhrál soutěž na dodavatele aplikace. Podle průzkumu mezi uživateli čipových karet Rejsekort používaných ve veřejné dopravě uživatelům nejvíce vadila nutnost si fyzicky odpípnout při nástupu i výstupu ve validátorech. To nyní odpadá. Rejsekort & Rejseplan je firmou, která patří dánským dopravcům.

Jsme svědky zásadní změny ve veřejné dopravě v Dánsku. Její použití je nyní nejjednodušší v historii,“ uvedl Jens Willars, obchodní ředitel Rejsekort & Rejseplan.

Zahájení ostrého provozu předcházelo testování s dvěma tisíci uživateli od dubna 2024.

FAIRTIQ nabízí stejnou aplikaci i v Česku, zatím ale jen ve Zlínském kraji. Firma se netají snahou proniknout i do dalších českých regionů, zatím ale naráží u řady krajských organizátorů veřejné dopravy v Česku na názor, že nejlepší řešení je jejich.

Nejjednodušší nákup jízdenky v zemi. Zlínský kraj spustí od července švýcarskou aplikaci

Tagy Dánsko FAIRTIQ Rejsekort & Rejseplan
32 komentářů