Jediný dálkový stroj ČSA zmizel z Prahy, OK-YBA se z Malty vrátí do Soulu majitelům

Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSAAirbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSA

České aerolinie uzavřely jednu etapu své historie. Po sedmi letech nemají ve flotile jediné dálkové letadlo. Airbus A330 registrace OK-YBA

České aerolinie uzavřely jednu etapu své historie. Po sedmi letech nemají ve flotile jediné dálkové letadlo. Airbus A330 registrace OK-YBA dnes odlétl na Maltu, kde se po údržbě a kontrole vrátí zpět majiteli, společnosti Korean Air.

Letadlo vzlétlo v 17:16 z Prahy, na Maltě přistálo po dvou hodinách letu, jak ukazuje záznam letu na Flightradar24.com. Stroj byl přes tři měsíce odstavený a mimo provoz, pouze na začátku června firma uskutečnila jeden technický let kolem Prahy.

Mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková potvrdila, že letoun se už do Česka nevrátí a z Malty bude pokračovat do Koreje. Dosud se mezi leteckými fanoušky mluvilo i o možnosti, že se letadlo v Praze ještě ukáže.

České aerolinie zatím o pořízení jiného dálkového letadla neuvažují. „Vzhledem k tomu, že Jižní Koreu zasáhla druhá vlna epidemie způsobené koronavirem,  je obnovení provozu mezi ČR a Koreou v nedohlednu,“ dodala Dufková. Pokud by se ČSA rozhodly opět dálkový letoun pořídit, mělo by jít o snadnou záležitost: dálková letecká doprava je současnou krizí postižena z letectví nejvíce a stovky letadel stojí odstavených.

České aerolinie přerušily linku do Soulu na konci února, od té doby jediné dálkové letadlo stojí. Důvodem byl propad poptávky.

Letoun OK-YBA mají ČSA v pronájmu od roku 2013, šlo o jeden z výsledků majetkového vstupu Korean Air do tuzemského dopravce. Letadlo bylo vyrobeno před 19 lety. Smlouva končí v říjnu. Letadlo nasazovaly hlavně na linku do Soulu, výjimečně se objevilo kvůli silné poptávce na některých evropských linkách. Před pořízením OK-YBA měly ČSA naposledy na dálkové lety Airbusy A310, těch se firma zbavila v roce 2010.

Tagy České aerolinie ČSA dálková flotila ČSA Korean Air OK-YBA Top
48 komentářů