Jako za Husáka: Metro oslaví 45 let výletem do minulosti, vyjedou historické soupravy

Souprava metra Ečs. Autor: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=340711Souprava metra Ečs. Autor: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=340711

Cestující na trase C pražského metra čeká ve středu tak trochu návrat do minulosti. Pražský dopravní podnik (DPP) si bude

Cestující na trase C pražského metra čeká ve středu tak trochu návrat do minulosti. Pražský dopravní podnik (DPP) si bude připomínat 45 let od spuštění provozu metra a na trasu vyšle dvě historické sovětské soupravy Ečs a 81-71. Součástí oslav budou fotozastávky obou souprav ve stanici či paralelní vjezd do stanice Kačerov.

„Metro je vyzrálý, sebevědomý pětačtyřicátník, patřičně hrdý na to, co v životě dokázal, a do dalších let vyhlíží s optimismem a vitalitou. To, že je v takové kondici, je zásluha všech, kteří se nepřetržitě starají o jeho provozuschopnost, spolehlivost a bezpečnost,“ uvedl šéf DPP Petr Witowski.

Dopravní podnik bude nicméně slavit o den dříve. První souprava metra totiž vyjela ze stanice Kačerov 9. května 1974 poté, co generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák slavnostně přestřihl pásku. Tehdy se osvobození Československa slavilo v tento den.

Vlak byl vypraven v 9:19 a zamířil ke stanici Florenc, která tehdy nesla název Sokolovská. První zprovozněný úsek měl devět stanic. Nejdelším úsekem, který na „céčku“ obsluhovaly soupravy Ečs a 81-71, byl Háje – Nádraží Holešovice (původně Kosmonautů – Fučíkova). Právě na tento úsek se ve středu už jako „retro“ vrátí. K dokreslení atmosféry minulých dob nebudou chybět ani dobová hlášení či stejnokroje. Jízdy historickými soupravami budou zpoplatněny dle běžného tarifu. Jízdní řád (včetně původních názvů stanic) a místa a časy fotozastávek jsou uvedeny na stránkách DPP.

Dnes má pražské metro 61 stanic.

Tagy 45 let dpp metro
21 komentářů