Jak odlehčit Praze. Středočeský kraj hledá místa pro 11 P+R parkovišť

P+R parkoviště v Dobřichovicích. Foto: Jan SůraP+R parkoviště v Dobřichovicích. Foto: Jan Sůra

Středočeský kraj začíná vymýšlet, jak postavit více záchytných P+R parkovišť v blízkosti železničních stanic. Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) již

Středočeský kraj začíná vymýšlet, jak postavit více záchytných P+R parkovišť v blízkosti železničních stanic. Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) již vypsala soutěž na územně -technickou studii, která má prověřit možnost stavby takových parkovišť v celkem jedenácti lokalitách.

Lokality vybrané pro územně-technickou studii vychází z již dříve zpracované analýzy a návrhu lokalit pro výstavbu krajských záchytných parkovišť P+R zpracované odborem dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje. Vybíralo se podle toho, zda již na místě poptávka po takové službě je, zda existuje kvalitní přestupní vazba na kapacitní dopravní sytém veřejné dopravy i zda je v docházkové vzdálenosti odpovídající prostor.

Podle ředitele IDSK Michala Štěpána má studie ukázat i to, kolik lidí by mohla parkoviště přesunout z automobilů mířících až do Prahy do veřejné dopravy. „Pokud by se postavilo všech 11 parkovišť P+R, mohlo by jít denně o 1750 až 2450 osobních automobilů. O obdobný počet osobních automobilů by se tím pádem mohlo v případě realizace tohoto projektu odlehčit Praze, kam se předpokládá dojížďka naprosté většiny cestujících ze zvolených lokalit,“ uvedl Štěpán.

Kraj chce mít připravené plány na parkoviště zejména do chvíle vyhlášení nových dotacích z evropských fondů, kdy by bylo možné stavby takových zařízení financovat.

Seznam míst na P+R parkoviště

Zeleneč-Mstětice
Tuklaty
Hostivice
Strančice
Zdiby
Jesenice
Rudná
Říčany-západ
Čerčany-Pyšely
Dubenec-Skalka
Roztoky

Tagy IDSK P+R parkování P+R parkoviště ve Středočeském kraji Středočeský kraj
61 komentářů