Izraelci na nákupech. Ve své historicky největší akvizici objednává El Al až 31 Boeingů 737 MAX

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Letadla přispějí k obnově flotily Boeingů 737NG.

Letecká společnost El Al úspěšně dokončila jednání s americkým výrobcem Boeing o nákupu až 31 letounů 737 MAX. Nová letadla přispějí k obnově flotily Boeingů 737NG, kterých má dopravce momentálně 25. Dodávky nových strojů by měly začít v roce 2028. Dvacítku jich získá určitě, na dalších 11 má opci.

Objednávka MAXů je největším nákupem letadel v 76leté historii El Al. Následuje akvizici tří Dreamlinerů s opcí na dalších šest ze začátku roku. Jeden nový Boeing 787-9 Dreamliner převezme izraelská aerolinka ještě letos, v následujících letech si pak také plánuje dva nové Boeingy 787-9 pronajmout.

„Naplnění dlouhodobého plánu, který začal nákupem dalších Dreamlinerů začátkem tohoto roku a vyvrcholil aktuální dohodou, opět demonstruje náš závazek vůči izraelské veřejnosti a státu,“ uvedla šéfka El Al Dina Ben Tal Ganancia s tím, že letecká společnost má hlavní roli při zajišťování otevřeného izraelského nebe.

Šéfka aerolinky dodala, že implementace strategického plánu, jehož cílem je rozšířit flotilu, nabídku pro zákazníky a zvýšit kapacitu, zajistí růst letecké společnosti na mnoho dalších let. Od letounů 737 MAX očekává lepší snížení nákladů na provoz, nižší emise a hluk, a zároveň zvýšený komfort cestujících.

El Al provozuje kromě zmíněných Boeingů 787 Dreamliner a Boeingů 737NG také Boeingy 777. Průměrné stáří flotily vlajkového dopravce státu Izrael je podle webu planespotters.net 13,5 let.

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX Boeing MAX El Al izrael
7 komentářů