Italský dopravce, který měl létat pro Čedok do exotiky, ukončil provoz. V Praze ho nahradil LOT

Airbus A330-200 Luke Air v Praze. Foto: Martin Meluš / Letiště PrahaAirbus A330-200 Luke Air v Praze. Foto: Martin Meluš / Letiště Praha

Dopravce jako důvod konce uvádí finanční problémy způsobené pandemií koronaviru.

Den poté, co cestovní kancelář Čedok na poslední chvíli nečekaně vyměnila provozovatele přímých dálkových letů do exotických destinací je již jasné, proč se tak stalo.

Letecká společnost Blue Panorama Airlines, která začala v poslední době provozovat byznys pod značkou Luke Air, oznámila zastavení všech letů. Vyplývá to z informací na stránkách italského úřadu civilního letectví ENAC.

Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru. Dopravci nepomohla ani státní pomoc. Skupina zaměstnává 620 lidí, má flotilu deseti Boeingů 737 a dvou A330-200. Podle italských médií se podařilo všechny cestující dostat včas domů.

Čedok přerušil spolupráci s Luke Air den po prvním letu s dopravcem do Dominikánské republiky. „Společně s naším akcionářem, kterým je polská cestovní kancelář Itaka, jsme okamžitě zareagovali na informace o možném riziku pozastavení provozu společnosti Luke Air a domluvili se na spolupráci s leteckou společností LOT Polish Airlines. Tímto krokem jsme zajistili, že se našich zákazníků tato situace nedotkla a charterové lety neohrozila,“ uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Podle ní se pro klienty cestovní kanceláře nic nemění. „Věříme, že naopak ocení nejen modernější a tišší typ letadla, ale také rozšířenou nabídku služeb na palubě. Navíc díky konfiguraci Boeingu 787 Dreamliner přidáváme do prodeje další místa v business třídě, o kterou je velký zájem, a nově můžeme nabídnout také sedadla v třídě premium economy,“ dodala Pavlíková. LOT má dvě verze dreamlineru: 787-8 a 787-9, do Prahy nasadil menší z nich. 787-8 létá ve verzi pro 252  cestujících (18 byznys, 21 premium economy, 213 ekonomická). Delší verze je pro 294 cestujících: 249 v ekonomické třídě, 21 v premium economy a 24 v byznys třídě.

Čedok letos počítá s lety do Dominikánské republiky, na Zanzibar a Maledivy, před několika týdny oznámil spojení do Mexika a Keni. Do každé destinace bude Čedok létat jednou týdně.

Tagy Blue Panorama Airlines Čedok LOT Polish Airlines Luke Air
15 komentářů