Italské rychlovlaky míří do Německa. Začnou spojením mezi Mnichovem a Římem

Vysokorychlostní jednotka Frecciarossa 1000 v Miláně. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraVysokorychlostní jednotka Frecciarossa 1000 v Miláně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Italské dráhy plánují i spojení dál do Německa, například do Berlína.

Italské státní dráhy Trenitalia a německá Deutsche Bahn se předběžně dohodly na zavedení nového přímého denního spojení mezi Mnichovem a Římem italskými vysokorychlostními jednotkami Frecciarossa. K zahájení provozu by mělo dojít v roce 2026.

O zavedení služby se začalo mluvit loni, přímé spojení se má stát jedním z pilotních projektů nového akčního plánu Evropské komise na podporu přeshraničního železničního spojení. O podpisu předběžné dohody informovaly italské dráhy.

Mezi oběma městy dosud jezdí jen přímý noční vlak. Trenitalia si od nové nabídky slibuje další posílení svého působení v Evropě a rozšíření nabídky služeb v mezinárodní dopravě. Dopravce se netají ani plány expandovat dál v Německu, například jezdit z Říma až do Berlína.

Evropská komise podpoří dálkové železniční linky, na seznamu je i spojení Praha – Kodaň

Dosud trvá nejrychlejší spojení mezi oběma městy 9 hodin a 6 minut s jedním přestupem v Boloni. Zavedením přímého spojení má dojít ke zkrácení jízdní doby pod 9 hodin. S otevřením nového Brennerského úpatního tunelu, který se aktuálně staví, by mělo dojít ke zkrácení jízdních dob ještě o hodinu.

V minulosti už jezdil mezi Mnichovem a Římem vlak kategorie EC Michalengelo, spoj ale v roce 2008 skončil.

Tagy Deutsche Bahn Frecciarossa 1000 Mnichov - Řím trenitalia
55 komentářů