Invaze polských RegioFoxů může začít, získaly typové schválení

Vyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESA

K převzetí dalších jednotek má dojít příští týden.

Polský výrobce kolejových vozidel PESA Bydgoszcz získal s téměř ročním zpožděním oproti smlouvě typové schválení pro řadu 847. Jde o jednotky RegioFox, které si objednaly České dráhy a postupně jich na české koleje dorazí 106.

O schválení Drážním úřadem informoval jako první Železniční magazín, deníku Zdopravy.cz ho potvrdil zástupce Pesy v Česku Miroslav Kupec a České dráhy. „Máme připraveno k předání 33 jednotek, přejímky by měly začít příští týden,“ uvedl Kupec.

Termín přebírek v příštím týdnu potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Celkem je nyní objednáno 106 vozidel s termínem dodání do roku 2026, takže vozidla budou postupně dodávána a přebírána dle objednávky. Vozidla již vyrobená by měla Pesa nabídnout k převzetí během nejbližších měsíců,“ uvedl Šťáhlavský.

Podle něj budou vozidla uváděna do provozu postupně, jak se je podaří převzít od výrobce. „Následovat bude jejich ‚zajetí‘ a určitě se nevyhneme ani fázi dětských nemocí, která provází nasazení prakticky každého nového typu u nás i v zahraničí. I když jsme se na nasazení nových vozidel připravili dopředu, uskutečnili jsme zácvik strojvedoucích i zaměstnanců v depech prostřednictvím vozidel ve zkušebním provozu v předstihu nejen v Rakovníku, ale také např. v Havlíčkově Brodě a Táboře, a od počátku se budeme snažit nová vozidla co nejvíce využívat, tak přesto bude přechod na ‚lišky‘ a náhrada stávající vozby probíhat určitě postupně,“ dodal Šťáhlavský.

Polský výrobce v dubnu oznámil, že vyrobeno má již 35 jednotek a letos počítá s dodávkou 59 RegioFoxů. Třicet tři jednotek bylo první objednávkou, na kterou navázaly další. Výrobu narušila pandemie a nedostatek materiálu.

Dodávky budou zahájeny ihned po schválení vozidla. Předpokládáme, že to bude v polovině května tohoto roku,“ uvedla firma tehdy. České dráhy mají možnost podle smlouvy objednat až 160 vozidel, zatím objednaly 106.

Prvních 33 jednotek míří do provozu ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Podle člena představenstva Jiřího Ješety platí již dříve oznámené nasazení do jednotlivých krajů (viz mapa pro první objednávky). „Může se drobně lišit přesné nasazení na konkrétní tratě. Například v Jihočeském kraji kvůli nedokončenému mostu v Červené budou zatím jezdit mezi Veselím a Českými Velenicemi,“ uvedl Ješeta. Pro řadu tratí to bude znamenat zásadní změnu v provozu a konec zejména jednotek 814 a motorových vozů 843.

Mapa s nasazením RegioFoxů. Pramen: České dráhyRegioFox v Olbramovicích. Pramen: České dráhyRegioFox v Táboře. Pramen: České dráhyRegioFox v Pardubicích. Pramen: České dráhyMotorová jednotka RegioFox od výrobce Pesa. Pramen: České dráhyVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESA

 

Tagy 847 České dráhy Drážní úřad Pesa Bydgoszcz RegioFox
97 komentářů