In Karty k ničemu v dalším kraji. České dráhy už přestaly prodávat některé jízdenky pro cesty na jih Moravy

Elektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Kompletní změny nejsou schválené, České dráhy je ale již předpokládají.

Jihomoravský kraj plánuje další omezení uznávání jízdenek Českých drah ve vlacích, které objednává. K podobnému kroku už přistoupily v minulosti jiné kraje, například Plzeňský a Moravskoslezský.

Již nyní platí zákaz nákupu jízdenek Českých drah v rámci kraje, nově by měl platit i pro mezikrajské cestování vlaky, které jsou v objedávce kraje. Například pokud bude chtít jet někdo z Prahy do Hustopečí, bude si muset koupit jízdenku z Prahy do Brna, do Hustopečí už pouze krajskou jízdenku. Dosud České dráhy nabízí možnost koupit si jednu jízdenku.

Přehledně: konec tarifu ČD a další nové vlaky. Jak se změní veřejná doprava v Moravskoslezském kraji

Detaily i tom, co přesně se změní, zatím nejsou jasné. Podle mluvčího organizátora dopravy v Jihomoravském kraji Kordis JMK Květoslava Havlíka ale ještě není finální znění tarifu schváleno. „V současné době však čekáme na vzájemné věcné odsouhlasení znění dohody o uznávání tarifu s ČD a projednání změn v orgánech kraje. To by mělo proběhnout v průběhu příštího týdne,“ uvedl Havlík.

České dráhy už na svých stránkách uvedly, že očekávají změny v odbavení, a proto přestaly prodávat jízdenky pro vnitrokrajské a vybrané příhraniční relace Jihomoravského kraje, které nejsou obsluhovány rychlíky a vlaky vyšší kvality Českých drah. Omezení se týká jízdenek pro termíny od 15. 12. 2024, kdy začne platit nová smlouva s dopravcem.

Zásadní změnou je i konec uznávání komerčních produktů Českých drah, například In Karet nebo celodenní jízdenky.

Kraje se snaží neuznáváním dokladů získat kompletní kontrolu nad tržbami. V případě Jihomoravského kraje současně platí, že tarif kraje je bez použití In Karty či jiných produktů výrazně levnější než tarif Českých drah. Pro cestující to znamená další prohloubení tarifní džungle, ve které se laik nevyzná. Nepozná například, jaký vlak je v objednávce krajů či státu.

Bez striktního centrálního nařízení k celorepublikové integraci nedojde, říká šéf ODIS

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK tarifní chaos uznávání jízdenek
87 komentářů