ICOMu se vzdalují zakázky v Královéhradeckém kraji, radní ho vyloučili

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

V sedmi oblastech už radní Královéhradeckého kraje vybrali vítěze zakázek na desetiletý provoz regionálních autobusů. Zbývá vybrat vítěze v poslední

V sedmi oblastech už radní Královéhradeckého kraje vybrali vítěze zakázek na desetiletý provoz regionálních autobusů. Zbývá vybrat vítěze v poslední oblasti: Hradecku.

Namísto vyhlášení vítěze v poslední oblasti radní ale tento týden oznámili, že vyloučili jednoho z účastníků. Jde o sdružení Transdev-Audis.

V pěti jiných oblastech bylo vyloučeno ČSAD Ústí nad Orlicí patřící do skupiny ICOM Transport.

Redaktor České televize Vlastimil Weiner na svém twitteru  citoval mluvčího ICOM Transport Petra Krále, že podají proti vyloučení námitky. Vyloučeni byli celkem v pěti oblastech.

ČSAD Ústí nad Orlicí na Královéhradecku nabídla nejnižší cenu. „Na zasedání rady jsme dnes rozhodli o vyloučení jednoho z účastníků soutěže v oblasti Hradecka, a to z důvodu nesplnění podmínek zákona o zadávání veřejných zakázek. V nejbližší době zasedne hodnotící komise, která bude znovu hodnotit nabídky pro oblast Hradecka, ale již bez nabídky dnes vyloučeného účastníka,“ sdělil první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Kraj nemůže s vítězi jednotlivých oblastí dosud uzavřít smlouvu, běží správní řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stalo se tak po návrhu společnosti Autobusová doprava Podbořany, podle které byly kritéria soutěže diskriminující pro menší dopravce.

Královéhradecký kraj vypsal soutěž na zajištění veřejné autobusové dopravy loni v říjnu. Hodnota celé zakázky činí v maximální hodnotě 7,7 miliardy korun, a je proto nejnákladnější veřejnou soutěží v historii kraje. Tendr má zajistit autobusovou dopravu v celém Královéhradeckém kraji do roku 2030.

Veřejná zakázka se dělí na osm dílčích částí: Broumovsko, Náchodsko, Novoměstsko, Rychnovsko, Trutnovsko, Královédvorsko, Hradecko a Jičínsko. Zajištění autobusové dopravy má přesah i na území sousedních krajů – Pardubického, Libereckého a Středočeského.
Referenční rozsah dopravního výkonu byl stanoven na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Aktuální součet maximální výše nabídkových cen v jednotlivých částech je pro jeden rok 716,2 milionu korun bez DPH. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů. Zakázka řeší zajištění veřejné autobusové dopravy na území celého Královéhradeckého kraje od třetí celostátní změny jízdních řádů v roce 2020 do dne předcházející třetí celostátní změny jízdních řádů v roce 2030

V minulých týdnech rada kraje odsouhlasila výběr dopravců pro sedm oblastí:
• Broumovsko – sdružení společností CDS Náchod a P-Transport,
• Náchodsko – CDS Náchod,
• Novoměstsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus,
• Trutnovsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus,
• Královédvorsko – BusLine KHK,
• Jičínsko – BusLine KHK,
• Rychnovsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus.

Tagy ICOM Transport Královéhradecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
6 komentářů