ICOM uspěl s námitkami, Vysočina zrušila výběr levnějšího dopravce pro Pelhřimovsko

Nové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: IcomNové autobusy Setra pro Icom Transport. Foto: Icom

Hodnotící komise bude zkoumat znovu cenu ČSAD Autobusy České Budějovice.

Rada Kraje Vysočina dnes zrušila své rozhodnutí o výběru autobusového dopravce pro Pelhřimovsko a Humpolecko na deset let, důvodem jsou podané námitky. Hodnoticí komise bude žádat dopravce o podrobnější informace k nabídkám. Krajští radní pak budou o vítězi zakázek rozhodovat znovu, řekl dnes novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Je to pro nás jediný způsob, jak se vrátit o krok zpátky a vypořádat všechny námitky, které v zákonné lhůtě přišly,“ řekl Schrek. Dodal, že zájem kraje je zakázky uzavřít co nejdříve, protože z nich vyplývají výhodnější ceny veřejné dopravy.

O podání námitek informovala minulý týden jihlavská společnost ICOM transport, která uvedla, že v původním hodnocení skončila druhá za firmou ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem). Hejtman dnes původní rozhodnutí rady ani účastníky řízení nekomentoval.

Rozdíl pět haléřů na kilometr. ICOM označil konkurenci za dumping, naříká u politiků

„Tohoto kroku využíváme jako jediného možného zákonného postupu, abychom mohli prověřit nové okolnosti vznesené dopravci,“ řekl hejtman k dnešnímu rozhodnutí radních. Uvedl, že padlo po důkladné diskusi a po konzultaci s advokátní kanceláří, která zakázku od začátku administruje.

Z osmi oblastí, pro které kraj postupně vybíral nové autobusové dopravce na dalších deset let, je uzavřeno šest. Jihočeský dopravce už získal Jihlavsko, kde zatím dopravní obslužnost pro kraj zajišťují autobusy ICOM, stejně jako na Pelhřimovsku.

Poslední dvě řízení se týkají oblastí kolem Pelhřimova a Humpolce. Předsedkyně představenstva ICOM Kateřina Kratochvílová novinářům minulý týden řekla, že firma požaduje, aby kraj ověřil reálnost ceny, která byla vyhodnocená jako nejvýhodnější. Podle vyjádření této firmy se o zakázky ucházeli tři dopravci.

Kvůli výběru dopravce pro oblast Pelhřimova a Humpolce oslovila společnost ICOM i zastupitele Kraje Vysočina. Vyjádření adresované zástupcům Vysočiny následně zveřejnil i jihočeský dopravce, za nímž stojí rakouské dráhy ÖBB.

Hejtman dnes řekl, že na otevřené dopisy, které se objevily v médiích, kraj reagovat nebude. „Ty jsou mimo tu veřejnou zakázku. Veřejná zakázka je proces, který má jasná pravidla, postupuje podle zákona,“ uvedl.

Firma ICOM zatím na Vysočině vyhrála desetiletou zakázku na Havlíčkobrodsku, kde teď nejezdí. Další tři z šesti uzavřených oblastí získala firma Trado-Bus z uskupení ICOM. Kromě Třebíčska bude jezdit v části Žďárska. Ve Žďárských vrších budou dalších deset let sloužit autobusy firmy Zdar.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun.

Tagy ČSAD Autobusy České Budějovice ICOM Transport Kraj Vysočina
6 komentářů