Hyundai začal v Nošovicích s výrobou upraveného elektromobilu Kona Electric

Hyundai Kona Electric sjíždí z výrobní linky v Nošovicích. Foto: HMMCHyundai Kona Electric sjíždí z výrobní linky v Nošovicích. Foto: HMMC

Výroba běží na stejné lince s auty se spalovacím motorem.

Půl roku po zavedení jeho výroby v Nošovicích začala automobilka Hyundai Motor Mancufacturing Czech se sériovou produkcí modernizované podoby vozu Kona Electric.

Výrobu nové verze oznámila firma v tiskové zprávě. Hyundai po modernizaci nabízí vůz například se silnějším elektromotorem o výkonu 150 kW a sadou baterií o kapacitě 64 kWh, což umožňuje dlouhý dojezd až 484 km. Kona je první čistě elektrické auto, které se v Česku sériově vyrábí.

„Kona Electric pro nás byla velká výzva. Na výrobu byly několik měsíců připravovány všechny výrobní provozy v závodě HMMC. Výroba elektromobilu probíhá na stejné lince, na které vznikají všechny verze modelů se spalovacími motory,“ řekl Miroslav Jasiok, vedoucí subdivize Výroby. Výroba elektromobilu si vyžádala například úpravy montážní linky, která byla prodloužena o 15 metrů kvůli montáži baterie.

Nošovická automobilka navíc pokračuje v přípravách na další modelové novinky. V blízké době začne z linek sjíždět inovovaný ostrý vůz Hyundai i30 N. Od října běží v HMMC sériová výroba zcela nového modelu Hyundai Tucson. Ukončena už byla výroba loučící se generace Tucsonu – za pět let bylo v Nošovicích vyrobeno zhruba 1,18 milionu kusů této modelové řady. Na jaře se navíc dočkala modernizace kompletní modelová řada i30 včetně sportovněji laděné verze N Line. Novinky se tak dotýkají kompletního portfolia vozů vyráběných v HMMC.

Elektromobilů Hyundai Kona Electric se od roku 2018 prodalo na evropském trhu přes 53 000. Nejvíce jich zamířilo do Německa, Nizozemska, Norska a Francie. Dosud bylo v HMMC vyrobeno téměř 24 000 kusů tohoto elektromobilu.

Tagy HMMC Hyundai Kona Electric Hyundai Motor Manufacturing Czech
37 komentářů