Hyundai v Nošovicích končí s výrobou manuálních převodovek, bude je vozit z Asie

Hyundai i30 Fastback N Line. Foto: HMMCHyundai i30 Fastback N Line. Foto: HMMC

V uvolněných prostorech se budou vyrábět systémy pro elektromobily.

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) ukončila ve svém závodě v Nošovicích výrobu manuálních převodovek. Důvodem je klesající poptávka. Halu, v které převodovky vyráběla, přestaví automobilka na montáž bateriových systémů pro elektromobily.

O konci výroby manuálních převodovek informoval HMMC v tiskové zprávě. Jako hlavní důvod firma uvádí klesající zájem o manuální řazení. Ještě v roce 2018 mělo 59 % aut vyrobených v Nošovicích manuální převodovku, loni to bylo 24 %. Naopak podíl elektromobilů, které z principu manuální převodovku nemají, roste. Pro nošovický závod je tak přebudování další výrobní haly na elektromobilitu důležitou investicí zejména v dlouhodobém horizontu.

V roce 2023 bylo v HMMC vyrobeno celkem 186 500 šestistupňových manuálních převodovek, z nichž přibližně 120 000 zamířilo do závodů Kia na Slovensku a Hyundai v Turecku. Meziročně šlo o cca 15 % pokles. Směr Slovensko nabírá také část produkce „baterkárny“ nošovického Mobisu, a to prozatím pro hybridní a plug-in hybridní vozy Kia.

Výroba bateriových systémů vypukla v nošovické průmyslové zóně ke konci roku 2022. Od loňska se tam kompletují baterie také pro novou elektrickou Konu. V hale Převodovkárna začnou stavební práce po vyklízení prostor nejpozději v létě. Přeměna v novou „baterkárnu“ by měla být dokončená příští rok na jaře.

Zaměstnanci z převodovkárny by o práci neměli přijít, pracuje v ní dosud 200 lidí. Podle HMMC 90 % zaměstnanců napříč všemi profesemi nalezne náhradní pozici na jiném pracovišti.

Hyundai s manuálními převodovkami nekončí, budou ale dodávány z Asie. Celkově bylo v HMMC za více než 15 let vyprodukováno přibližně 5,26 milionu manuálních převodovek, 80 % z nich tvořily šestistupňové převodovky. Většina produkce byla určena pro potřeby nošovického závodu a sesterský výrobní závod Kia na Slovensku.

Tagy HMMC Hyundai Motor Manufacturing Czech manuální převodovka
11 komentářů