Hyundai spustil výrobu nové Kony Electric, na vývoji se podíleli i nošovičtí inženýři

Výroba nového vozu Hyundai Kona Electric v Nošovicích. Zdroj: HMMCVýroba nového vozu Hyundai Kona Electric v Nošovicích. Zdroj: HMMC

Bateriové články se vozí z Polska.

Závod automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zahájil sériovou výrobu nové generace modelu Kona Electric. Automobil nabídne inovovaný design, větší rozměry, více prostoru v interiéru a zavazadlovém prostoru, ale také nové technologie a prvky výbavy.

„Plně elektrickou Konu v Nošovicích produkujeme od března 2020 a stala se tak prvním elektromobilem nové generace vyráběným v České republice. Pro náš výrobní závod šlo o neméně přelomovou událost,“ zdůraznil prezident Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Changki Lee.

I nadále budou v HMMC vyrábět dvě různě výkonné verze modelu KONA Electric s odlišnou kapacitou akumulátorů, obě varianty však nabídnou vyšší výkon i dojezd než doposud. Kona Electric s elektromotorem o výkonu 160 kW je vybavena sadou akumulátorů o kapacitě 65,4 kWh a má dosahovat dojezdu 514 km. Základní verze nabídne akumulátor s kapacitou 48,4 kWh a elektromotor o výkonu 114,6 kW.

Bateriové články vyrábí závod LG Energy Solution v polské Vratislavi. Baterie pak do finální podoby kompletuje společnost Mobis v nošovické průmyslové zóně. Spuštění produkce nové generace si vyžádalo řadu úprav, nutností byla modifikace všech robotů, kterých je v HMMC více než pětistovka, a také manipulátorů.

Zapojení nošovických inženýrů již v době přípravy výkresové dokumentace

Do vývoje promluvili významným způsobem také odborníci přímo z nošovického závodu. Zatímco dříve spolupracovali nošovičtí inženýři s vývojovým centrem od momentu, kdy tamní vývojáři připravili prototyp, nově se zapojují do vývoje již v době přípravy výkresové dokumentace.

„Ovlivňujeme tak už výkresy, ne až prototypy. Díky tomu se nám otevírá možnost ovlivnit charakter a parametry auta, ale také zohlednit specifika našeho závodu. Postupně přebíráme zodpovědnost za kompletní přípravu našich linek pro výrobu nových modelů,“ komentoval zapojení odborníků z Nošovic vedoucí subdivize výroby Martin Klíčník.

Z Nošovic nejen do Evropy

V celkové produkci nošovického závodu měla první generace modelu Kona Electric za tři a čtvrt roku od zahájení její výroby přibližně desetinový podíl. Celkem závod vyrobil téměř 105 tisíc těchto vozů. Více než čtyř pětiny výroby byly určeny pro čtyři evropské trhy, které mají zásadní podíl na rozvoji elektromobility v Evropě – konkrétně Německo, Francii, Norsko a Nizozemsko. Stejně jako doposud se Kona Electric bude i v nové generaci vyrábět rovněž v Jižní Koreji, a to primárně pro tamní trh a další zámořské destinace.

HMMC očekává, že podíl modelu KONA Electric na celkové produkci továrny dosáhne ještě letos na 15 %, a to i díky faktu, že elektromobil z Nošovic bude dodáván oproti současnému stavu do dalších 20 zemí. V letošním roce šlo o 22 výhradně evropských států. Do konce roku 2023 má být vyrobeno 21 000 vozů nové generace modelu Kona Electric, v příštím roce pak půjde o 50 000 aut.

Nová generace Hyundai Kona Electric. Foto: HyundaiNová generace Hyundai Kona Electric. Foto: HyundaiVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba nové generace Hyundai Kona Electric. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechOdhalení nové Kony Electric.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýOdhalení nové Kony Electric.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýInteriér nové Kony Electric.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

 

Tagy HMMC hyundai Hyundai Motor Manufacturing Czech Hyundai Nošovice Nošovice
9 komentářů