Hradec Králové – Vratislav. Kraj a vojvodství chtějí přímé vlaky do tří let

Motorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTRMotorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTR

Přímé vlaky mají jezdit čtyřikrát denně.

Dolnoslezské vojvodství a Královéhradecký kraj chtějí dosáhnout obnovení přeshraniční železniční trati mezi Broumovem, Otovicemi a Tłumaczówem. To by umožnilo zavedení přímých vlaků mezi Hradcem Králové a Vratislaví (Wrocław).

Po včerejším jednání to uvedli hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček a nový maršálek Dolnoslezského vojvodství Paweł Gancarz.

„Doposud tento záměr nedával ekonomický smysl, ale nyní je na stole úvaha propojení širšího regionu na polské straně, což za pokračování v této diskusi určitě stojí,“ uvedl Červíček. Podle něj se na jednání dohodli na dotažení mezistátního spojení z Hradce Králové přes Meziměstí až do Vratislavi. „Věřím, že pokud vše dobře půjde, mohli bychom tento spoj začít mezi roky 2026 a 2027 provozovat,“ dodal.

Dolnoslezský maršálek uvedl, že denně mají mezi oběma městy jezdit čtyři páry vlaků. „My i naši jižní sousedé vyvíjíme obrovský tlak na rozvoj železnic v našich regionech. V příštích letech bude na české straně hranice jezdit rychlá železnice z Prahy do Hradce Králové, odkud budoou vlaky dál směřovat do Trutnova,“ popsal jednání Gancarz.

Mezi oběma kraji jezdí aktuálně vlaky z Adršpachu do Vratislavi a z Trutnova do Sędzisławi.

Vlaky mezi Královéhradeckým krajem a Polskem využilo méně lidí. Kvůli výlukám, vlaky byly plnější

Tagy Dolnoslezské vojvodství Královéhradecký kraj přeshraniční spojení trať 027 Starkoč - Broumov / Meziměstí
76 komentářů