Hotovo: Bratislavský dopravní podnik podepsal smlouvu na tramvaje se Škodou

Tramvaj Škoda ForCity Plus 29T pro Bratislavu. Pramen: Škoda TransportationTramvaj Škoda ForCity Plus 29T pro Bratislavu. Pramen: Škoda Transportation

Podle podmínek tendru má výrobce jistou dodávku deseti tramvají, zbylých dvacet je opce.

Dopravní podnik Bratislava (DPB) završil po řadě odkladů soutěž na dodávku až 30 nových jednosměrných tramvají, když podepsal rámcovou smlouvu se Škodou Transportation. Cena za jednu tramvaj je 2,39 milionu eur (cca 59 mil. Kč), hodnota celé zakázky se tak může vyšplhat na 71,7 milionu eur (1,77 mld. Kč).  Dopravní podnik už oznámil, že v příštích dnech závazně objedná 20 vozidel, která mají být dodána v roce 2023. O dalších deseti se rozhodne později.

„Jsem velice rád, že si nás Bratislava vybrala jako klíčového partnera pro modernizaci tramvajové dopravy. Je to pro nás o to důležitější, protože na Slovensku zaznamenáváme poslední dobou významné úspěchy,“ uvedl místopředseda představenstva skupiny Škoda Tomáš Ignačák.

Tramvaje Škoda ForCity Plus 29T budou mít bratislavský metrový rozchod, budou vybaveny například wifi, zásuvkami USB či kamerovým systémem. Budou mít 63 sedaček a 187 míst k stání. „Cestující budou brzy přepravováni dalšími moderními tramvajemi, které jsou již dobře známy z provozu. Budou však vybaveny novými prvky, které posunou cestování veřejnou dopravou na vyšší úroveň,“ sdělil předseda představenstva DPB Martin Rybanský. Soutěž zpozdilo řízení u antimonopolního úřadu, kam se obrátila polská Pesa.

V Bratislavě již tramvaje od skupiny Škoda Transportation jezdí. Dopravní podnik si je objednal v červenci roku 2013 a skupina je dodávala v letech 2015 a 2016. Celkem šlo o 60 kusů vozidel, z toho polovina je jednosměrných (29T) a polovina obousměrných (30T).

DPB už loni vyhlásil Škodu vítězem i druhého tendru na deset obousměrných tramvají. K podpisu smlouvy ale ještě nedošlo.

Technické informace k novým tramvajím Škoda ForCity Plus 29T
Jednosměrná tramvaj
Typ X54 (5 článků, 4 podvozky)
Rozchod: 1 000 mm
Délka vozidla: 32,5 m
Šířka vozidla: 2,5 m
Celková kapacita vozidla: 250 (5 os./m2)
Míst k stání: 187
Míst k sezení: 63
Nízkopodlažní část: 89%
Dveře: 5 dvoukřídlých dveří
Napětí: 600 V DC / 750 V DC
Maximální rychlost: 65 km/h

Tagy Bratislava DPB Škoda Transportation
16 komentářů