Hledači motoru uspěli. Část, která spadla z A380, našli v Grónsku

Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)

Po téměř dvou letech našel výzkumný tým kus motoru GP 7000, který odpadl 30. září 2017 letadlu Airbus A380 společnosti

Po téměř dvou letech našel výzkumný tým kus motoru GP 7000, který odpadl 30. září 2017 letadlu Airbus A380 společnosti Air France na lince z Paříže do Los Angeles.

Objevili ho pod vrstvou ledu zhruba 150 kilometrů jihovýchodně od města Paamiut na západním pobřeží Grónska. Nalezené kusy motoru mají pomoci vyšetřit, k čemu za letu v roce 2017 došlo.

O nalezení části motoru informoval na francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod BEA. Pátrací tým vedla dánská státní geologická průzkumná agentura GEUS v tiskové zprávě popsala, že pátrací tým byl na místě třináct týdnů. „Pátrací fáze trvala více než třináct týdnů, z toho sedm týdnů jsme museli tábořit na ledu. To vše za rizika návštěvy ledními medvědy či při teplotách až -35°C nebo nárazech větru do 32 metrů za sekundu,“ popsal šéf expedice Ken Mankoff.

Letadlu registrace F-HPJE se po čtyřech hodinách letu motoru č. 4 odtrhla celá sací část včetně dmychadla a krytu motoru. Při přistávání se ještě odlomilo od motoru několik dalších součástek včetně lopatek kompresoru. Incident si nevyžádal žádné zranění, letadlo přistálo nouzově v kanadské Goose Bay, kde cestující museli téměř 24 hodin čekat na náhradní letadlo.

Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)Nalezení části motoru GP 7000 z A380 v Grónsku. Foto: Austin Lines (Polar Research Equipment) and Thue Bording (Aarhus HGG)

Krátce po události byly ještě některé díly motoru vidět, pak je ale zakryl sníh a už nebylo možné je znovu nalézt na povrchu. Pátracímu týmu se podařilo najít část motorů až nyní. Části budou poslány do USA k prozkoumání výrobcem Engine Alliance, což je společný podnik General Electric a  Pratt & Whitney.

Tagy A380 Airbus Engine Alliance GP 7000 odpadnutá část motoru za letu Top
10 komentářů