Hledá se nejhorší železniční přejezd. Deník Zdopravy.cz začal sbírat tipy od veřejnosti

Nehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČRNehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČR

Deník Zdopravy.cz chce přispět k diskusi na téma, jak zvýšit bezpečnost české železnice. 

Železniční přejezdy patří k velmi rizikovým místům z hlediska vzniku dopravních nehod. Ne všechny jsou přitom řešeny ideálně, řada z nich skrývá přes veškeré zabezpečení netušená nebezpečí.

Deník Zdopravy.cz se je rozhodl zmapovat a vyhlásit anketu, ze které vzejdou nejnebezpečnější tuzemské přejezdy z pohledu železničářské a motoristické veřejnosti (a také chodců a cyklistů). Výsledky pak nechá okomentovat odborníky. Chce tak přispět k diskusi na téma, jak zvýšit bezpečnost české železnice.

Tipy od veřejnosti přijímá redakce na e-mailové adrese prejezdy@zdopravy.cz. Musí obsahovat číslo přejezdu a stručné zdůvodnění, proč zrovna uvedený přejezd patří k těm rizikovým. Vše ideálně doplněno fotografií, která bude moci být publikována.

Redakce přijímá tipy do pátku 9. února 12:00. Ze zaslaných přejezdů vzejde deset nominací, které budou následně dány do veřejné ankety na stránkách Zdopravy.cz. Autoři deseti vybraných tipů obdrží Knižní jízdní řád 2024 (KJŘ). Pokud jeden přejezd získá více nominací, KJŘ obdrží první autor.

Česko patří k zemím s nejhustší sítí přejezdů na světě: na 9355 kilometrů tratí má celkem 7626 přejezdů. Jejich počty sice mírně klesají, ale nijak zásadním tempem.

Tagy Doporučeno nehoda na přejezdu rizikové přejezdy
236 komentářů