Hejtman Vysočiny Schrek: Na platby pro JHMD vyhlásil finanční úřad exekuci

Osobní vlak na trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Foto: JHMDOsobní vlak na trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Foto: JHMD

JHMD jsou s Krajem Vysočina v dlouhodobém sporu o peníze, firma na kraj podala žaloby.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) dnes ČTK řekl, že se na Kraj Vysočina obrátil na finanční úřad, aby platby určené pro Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) poskytl kraj přednostně jemu na základě exekučního příkazu vůči JHMD.

JHMD jsou s Krajem Vysočina v dlouhodobém sporu, firma na kraj podala žaloby. Vysočina má s JHMD smlouvu z roku 2009. Podle dopravce kraj neplní závazek, tedy nehradí prokazatelné ztráty z provozu na úzkokolejce. Od roku 2010 do loňska jde o 50 milionů korun, sdělil již dříve ČTK předseda správní rady JHMD Boris Čajánek. Hejtman Vysočiny Schrek řekl, že kraj vůči JHMD postupuje podle smlouvy. „Obrací se na nás finanční úřad, abychom platby poskytovali přednostně jim (úřadu). My tak činíme, je to naší povinností. Je to exekuční příkaz finančního úřadu vůči JHMD ve smyslu: platby, které máte dávat dráhám, budete posílat nám,“ řekl dnes Schrek.

Firma loni požádala soud o mimořádné moratorium, které platilo půl roku. Opatření chránilo provozovatele úzkokolejek před věřiteli. Firma poté na webu uvedla, že jednala s věřiteli i akcionáři, aby zajistila budoucnost. Soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová loni v insolvenčním rejstříku uvedla, že firma evidovala závazky 99,4 milionu Kč. JHMD scházelo cash-flow. Příčinou byly výpadky tržeb z jízdného kvůli koronaviru a to, že nemá od roku 2018 uzavřený potřebný dodatek smlouvy s Krajem Vysočina. Firma se s tímto krajem nedohodla ani na pokrytí ztrát za období pandemie.

Server Obcasnik.eu dnes navíc informoval, že JHMD musejí financující bance předčasně splatit provozní a investiční úvěry. Banka podle serveru předčasně ukončila úvěrovou smlouvu a firma musí do určitého data zaplatit zbývající sumu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ČTK řekl, že o situaci ví, ale zatím nemá informace, že by to mělo vliv na vlakový provoz. Kraj má podle něj plán, jak by se daly vlaky dál provozovat, kdyby JHMD skončily.

Smlouva mezi Vysočinou a dopravcem skončí na podzim 2024. Kraj zvažuje, že pak zajistí základní obslužnost místo vlaků autobusy. Na úzkokolejce mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní by pak jezdily jen turistické vlaky. S Jihočeským krajem má firma smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu je 163 milionů korun.

Tagy JHMD Jindřichohradecké místní dráhy Kraj Vysočina
54 komentářů