Hasiči v Ústí n. L. kontrolují průjezdnost na sídlištích, první den neprojeli

Test průjezdnosti ústeckých sídlišť. Foto: HZSÚKTest průjezdnosti ústeckých sídlišť. Foto: HZSÚK

Test ukazuje, že špatně zaparkovaná auta mohou výrazně ohrozit dojezd hasičů k požáru.

Hasiči s městskou policií v Ústí nad Labem ve středu večer cvičně kontrolovali průjezd k zásahům na třech sídlištích. Hasičská auta cvičně zkoušela projet na sídlištích Na Kohoutě, ve Spartakiádní ulici a Pod Holoměří. Ani na jednom sídlišti se to rozměrné technice nepodařilo. Pro plynulý průjezd musí činit rozestup mezi parkujícími auty aspoň tři metry. Hasiči chtějí během těchto jízd upozornit obyvatele hustě obydlených oblastí na rizika, která plynou z nedodržování pravidel při parkování. Další kontroly budou v příštích několika dnech. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V určitých místech to bylo zablokované právě zaparkovanými auty. S těmi, kteří průjezd blokovali, to většinou dál řešila městská policie,“ uvedl ke středeční kontrole Marvan. Pokud hasiči vyjíždějí k události na sídlišti, například k požáru bytu a podobně, je s nimi podle mluvčího také republiková policie. „Pomáhá nám to potom řešit. Nějakým způsobem to řešíme i my, třeba že auta posuneme, někdy i přeneseme,“ uvedl Marvan. Takové věci ale záchranné složky zdržují a prodlužují jejich příjezd k místu neštěstí.

Zabrání zeleně pro více parkovacích míst

Během kontrol hasiči nejprve zkoušejí projet. Pokud se nemohou některou z cest dostat, zapínají sirény, aby přivolali majitele, kteří s auty odjedou, čímž průjezd uvolní. Někteří však ve středu nepřišli, s nimi věc dořešila městská policie. Nedostatečnými rozestupy mezi auty či úplně zablokovanými průjezdy se budou strážníci v daných lokalitách zabývat i po kontrolních dnech.

Další cvičná jízda se uskuteční 21. ledna v Krásném Březně a na Vyhlídce. Na sídlištích Severní Terasa a Dobětice budou hasiči se strážníky projíždět 29. ledna. Na Klíši a Střekově zkontrolují průjezdnost 8. února, do Mojžíře a Neštěmic vyjedou 18. února. Technika vyjíždí do vytipovaných míst mezi 19:00 a 21:00.

Parkováním v krajském městě se zabývá také radnice, podle níž je situace kritická na všech sídlištích. Ještě tento rok vznikne na každém sídlišti několik desítek parkovacích míst díky změně územního plánu, kterou v prosinci schválili zastupitelé. Změna spočívá v zabrání části zeleně, čímž se vytvoří nová místa. Při stavbě panelových domů se nepočítalo s tak vysokým počtem aut, proto někteří lidé parkují na zákazech zastavení a stání, mnohdy se řidiči vzájemně blokují. Průjezd činí problémy i popelářům.

Tagy blokování IZS nedostatek parkovacích míst parkování na sídlištích Ústí nad Labem
80 komentářů