Hainan Airlines v problémech, majitel aerolinek neplatí za letadla

Airbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia CommonsAirbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Šest airbusů A330-300 v barvách Hainan Airlines zůstává několik týdnů stát na ploše závodu Airbusu v Toulouse. Letadla jsou hotová,

Šest airbusů A330-300 v barvách Hainan Airlines zůstává několik týdnů stát na ploše závodu Airbusu v Toulouse. Letadla jsou hotová, ale jejich majitel je nechce zaplatit.

Na problém upozornila jako první agentura Reuters podle které jsou důvodem nezaplacené faktury  za nová letadla čínskou skupinou HNA Group, pod kterou patří kromě Hainan Airlines také Beijing Capital Airlines and Tianjin Airlines.

Airbus situaci nekomentuje s odvolání na obchodní tajemství. Pro Airbus je celá skupina HNA důležitým zákazníkem, ve flotile má celkem 194 letadel. Hainan Airlines létají i do Prahy na lince z Pekingu. Letos skončily osmé v hodnocení Skytrax.

HNA se ocitla ve finančních problémech už dříve, na šanghajské burze se s jejich akciemi půl roku přestalo obchodovat. Firma se začala zbavovat některých aktiv, prodává například podíl v brazilském dopravci Azul. V majetku firmy jsou podíly ve velmi rozmanitém portfoliu firem, například Hilton, TAP Air Portugal a Virgin Australia.

I přes problém mateřské firmy Hainan Airlines vydělávají, za první čtvrtletí letošního roku stoupl provozní zisk o 51 %.

Tagy Airbus Hainan Airlines
3 komentáře