Greenway Jizera čeká další rozšíření, kraj pokročil s přípravou cyklostezky do Bakova

Nová cyklostezka z Nového Boru na Českou Lípu. Foto: Petr Germanič / FB Nový BorNová cyklostezka z Nového Boru na Českou Lípu. Foto: Petr Germanič / FB Nový Bor

Již příští rok začne stavba dalšího úseku okolo Mnichova Hradiště.

Středočeský kraj chystá výstavbu další části páteřní cyklostezky Greenway Jizera. Zastupitelé na svém posledním jednání schválili smlouvu o spolupráci mezi krajem a městem Bakov nad Jizerou týkající se úseku od pískovny Veselá v Mnichově Hradišti do Bakova nad Jizerou.

Jde o součást středočeského úseku od hranic s Libereckým krajem v Loukově po Bakov. Běží již současně projektová příprava úseku jez Haškov – pískovna Veselá, kterou má na starosti město Mnichovo Hradiště. Stavba má začít příští rok.

Nový úsek bude měřit 2,5 km, předpokládaná cena včetně projektu je 45,8 milionu korun.

„ Cílem celého projektu je umožnění bezpečného pohybu pěších a cyklistů na dálkové páteřní cyklotrase, mimo silnice. Přitom spojuje dvě významná centra, tedy Mnichovo Hradiště a Bakov nad Jizerou,“ říká Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy. Smlouva s městem zavazuje Bakov k předání pozemků pro stavbu cyklostezky. Kraj se zavazuje cyklostezku vyprojektovat a postavit.

Trasa Greenway Jizery mezi Mnichovým Hradištěm a Bakovem nad Jizerou. Foto: Středočeský kraj

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) již vypsala výběrové řízení na projektanta tohoto úseku. „Stavbu chceme zahájit už v roce 2026,“ dodal Borecký.

Tagy Greenway Jizera Středočeský kraj
3 komentáře