Graz rozšíří MHD, koupí nové tramvaje Flexity od Alstomu

Tramvaj Bombardier Flexity. Autor: BombardierTramvaj Bombardier Flexity. Autor: Bombardier

Tramvaje mají vyjet do konce roku 2025.

Do provozu v rakouském Grazu (Štýrském Hradci) se v příštích letech dostane patnáct nových tramvají Flexity od Alstomu. Jejich nákup pro dopravní podnik schválilo vedení města. Nákup spojený s úpravami vozovny v Eggenbergu vyjde na téměř 100 milionů eur.

Výběr dodavatele tramvají zatím prošel městskou radou, čeká se ještě na souhlas zastupitelstva. Kupujícím bude společnost Holding Graz, pod kterou spadá i provoz MHD. Samotné tramvaje vyjdou na 68,4 milionu eur, 29,5 milionu eur bude stát výkup pozemků a rozšíření vozovny.

„Jde o velký krok ke zlepšení veřejné dopravy ve městě,“ řekl radní města pro finance a investice Manfred Eber. Nákup souvisí s rozšířením linek 1 a 5 a plánovanou linkou číslo 8. Dosud má Graz sedm tramvajových linek.

Graz bude dalším rakouským městem, kde jezdí tramvaje Flexity původně vyvinuté Bombardierem. V minulosti je koupily dopravní podniky ve Vídni, Linci a Innsbrucku. Tramvaje se mají vyrábět ve Vídni.

Výběru předcházelo testování tramvají v Grazu, kromě Alstomu vozidlo poskytl i Siemens.

Nové tramvaje budou 33,81 metru dlouhé, kapacita bude 200 osob, z toho 60 sedících. Mají být dodány do konce roku 2025. Aktuálně má dopravní podnik v provozu celkem 85 tramvají.

Tagy alstom Alstom Flexity Graz Graz Linien
41 komentářů