Glosa: Vlaky neplatí kraj ani ministerstvo dopravy, ale občané ze svých daní

Nová nálepka MD na rychlíku Českých drah. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová nálepka MD na rychlíku Českých drah. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Je to neblahý úkaz. U kdejaké stavby, na autobusech či odpadkových koších je psáno, který že veřejný rozpočet či fond

Je to neblahý úkaz. U kdejaké stavby, na autobusech či odpadkových koších je psáno, který že veřejný rozpočet či fond to zaplatil. Manuály pro podobné reklamy bývají často delší než Lisabonská smlouva a sankce brutálnější než za nedovolený kartel.

Bohužel prvotní bruselské hlouposti se stále častěji chytají i čeští úředníci a politici a tak nám poslední dobou nálepky na rychlících hlásí, že je platí ministerstvo dopravy, lokálky se zase přemalovávají do krajských barev, aby bylo jasno, kdo je tady dobrodinec.

Je to stejně absurdní, jako kdyby měli policista nebo pošťák na čepici nápis Tuto službu vám zajišťuje a platí ministerstvo vnitra. Nad soudcem v síni by pak viselo hlášení Za spravedlnost vděčíte ministerstvu spravedlnosti, a na vysvědčení vašich dětí najdete poděkování ministrovi školství, že byl tak hodný a nechal je studovat.

Takové nápady vycházejí z úřední a politické nadutosti. Příslušníci obou skupin, které tato nemoc postihne, si přestávají uvědomovat, že hospodaří s penězi daňových poplatníků a nabývají silného dojmu, že peníze vydávají ze svých vlastních kapes.

Takže, páni politici a úředníci, strčte si všechny svoje barevné vizuály a chlubné cedule za klobouk. A nebo lépe, nalepte si je na vlastní zadnice s textem: službu tohoto člověka si platí daňový poplatník, v případě nespokojenosti nakopněte.

Stát, samospráva a Evropská unie tady nejsou od toho, aby si dělaly reklamu na (a za) cizí peníze, ale aby věci fungovaly. Slušně, nenápadně a jaksi samozřejmě.

Tagy daně glosa reklama
38 komentářů