Dráhy oblékly Regionovu do barev Pardubického kraje, za 200 tisíc korun

Regionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický krajRegionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický kraj

Původně pouze zelenožlutý motorák 814 Regionova se bude po českých kolejích prohánět už v několikáté barevné variantě. Nový vzhled motoráku

Původně pouze zelenožlutý motorák 814 Regionova se bude po českých kolejích prohánět už v několikáté barevné variantě. Nový vzhled motoráku představily v týdnu České dráhy a Pardubický kraj, když dráhy vlak „oblékly“ do barev kraje. Postupně tak naloží se všemi 14 tamními motorovými jednotkami.

„Dlouhodobě na besedách se studenty, ale i občany narážím na to, že přesně nevědí, co pro ně kraje zajišťují. Odění vlaků Regionova do našich krajských barev je jednou z možností, jak ukázat, že regionální železniční, ale i autobusová doprava je zajišťována právě krajem,“ zdůvodnil to hejtman Martin Netolický.

Náklady na změnu vzhledu jednoho vozidl činí 200 tisíc korun, Pardubický kraj drahám přispěl částkou 60 tisíc korun. „Laky vozidel se průběžně obnovují, a proto jsme využili tento moment pro změnu jejich vzhledu tak, jak to činí i jiné kraje,“ doplnil Netolický.

Paradoxní je, že se kraj chce vlastními barvami chlubit krátce poté, co na několika lokálkách zrušil nebo omezil provoz. Regionální železniční obslužnost přitom zdaleka neplatí jen krajské rozpočty, třetinou na ni přispívá ministerstvo dopravy.

Pardubický kraj bude chtít na vlacích vlastní barvy i po vypršení nynější smlouvy s Českými drahami koncem příštího roku. Na další desetileté období chce hejtmanství zadat obslužnost přímo bez soutěže, předběžný dialog přitom vede vedle Českých drah i s RegioJetem, Leo Expressem a Arrivou. Hodnota zakázky na deset let se odhaduje na 3,5 miliardy korun.

Tagy České dráhy Pardubický Regionova vzhled
14 komentářů