Glosa: Ucpaná dálnice, aneb kolaps české infrastruktury bez jediného výstřelu

Modernizace D1, ilustrační foto. Autor: ŘSDModernizace D1, ilustrační foto. Autor: ŘSD

Na dálničním průjezdu českými zeměmi se ve čtvrtek konal kolaps, jaký tento stát zažil naposledy … v prosinci. Tehdy byly

Na dálničním průjezdu českými zeměmi se ve čtvrtek konal kolaps, jaký tento stát zažil naposledy … v prosinci. Tehdy byly na vině uzavírky nadívané sněhem a neumětelstvím řidičů kamionů, tento týden pak uzavírky a americké vojenské kolony. Tehdy propukla politická bouře a volalo se po odchodu ministra Dana Ťoka a šéfa ŘSD Jana Kroupy, dnes nic.

Jak vidno, ani nový ministr s novým vrchním silničářem dlouhým kolonám nezabránili. A to jsou přesuny amerických vojáků mnohem předvídatelnější než chumelenice či chování firem z Kazachstánu. Jak je tedy možné, že se nesvolávají mimořádné schůze sněmovny, poslanci nevystavují na odiv své znalosti dopravy a negrilují ministra Vladimíra Kremlíka?

Těžko říci. Možná v koloně neuvízl ani jeden poslanec, možná kolaps překryly kauzy premiéra, možná politici dostávají rozum. Odvolávat ministra dopravy kvůli koloně je totiž malicherné.

I tak jde o smutný příběh. Ministerstvo i ŘSD se v poslední době zoufale snaží o pozitivní PR (průjezd kolon po komunikacích ŘSD avizovaly týdny dopředu) a zatím největším mediálním zářezem je zase … kolona. Je to smutné vyprávění o české dopravní infrastruktuře, kterou dovede ke kolapsu pár cizích vojáků bez jediného výstřelu. Anebo to lze chápat i naopak, totiž že česká D1 zdeptá i neohroženou americkou armádu.

Tagy D1 kolona
39 komentářů