dkv-spojujeme

Glosa: Staré vagony, nefunkční zásuvky a zmatené rezervace. ČD se ale Jižními expresy chlubí

WC porucha. Jižní expres. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářWC porucha. Jižní expres. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jedinou pochvalu zaslouží naprosto profesionální vlakový personál.

České dráhy dnes vydaly tiskovou zprávu, ve které se chlubí Jižními expresy a rychlíky. „Aktuálně se jedná o jednu z nejrychlejších linek a její spoje patří také mezi ty nejspolehlivější v rámci Česka,“ uvedl ve zprávě šéf ČD Michal Krapinec. Podle něj změny pozitivně vnímají i cestující, kteří hodnotí cestu v aplikaci Můj vlak. Hodnocení dodržení jízdního řádu je díky tomu na linkách R17 a Ex7 nad celorepublikovým průměrem.

Věc má ale háček. Uvedenými parametry se může chlubit Správa železnic, která IV. koridoru mezi Benešovem a Ševětínem dala v minulých letech v tuzemsku nevídané parametry. Ukázala tím mimoděk, jak dnes měly vypadat všechny ostatní koridory, pokud by se kdysi zvolil trochu velkorysejší přístup.

České dráhy služby na Jižních expresech neposunuly ani o píď. Naopak, nedaří se jim dodržovat ani v minulosti nastavené standardy. Z neznámých důvodů postupně z linky vytlačily většinu velkoprostorových vozů a nasazují převážně stará „kupátka“. V nich jsou k mání nefunkční zásuvky a neustále vypadávající wi-fi. Standardem na Jižních expresech jsou nefunkční WC, nedodržené řazení a s tím související rozpadlý rezervační systém.

To jsou zkušenosti autora tohoto textu z častých cest po IV. koridoru v posledních měsících. Například dnes: nefunkční zásuvky v obou směrech, wi-fi raději přes vlastní mobil, jiné řazení, v příslušném vagonu zcela chybějící zarezervované místo a jako perlička na IC 537 klasické „Áčko“, starý rychlíkový vůz 1. třídy se stahovacími okny. Vypravený tedy jako 2. třída.

Jižní expres. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jižní expres. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ano, spojení nevídaně zrychlilo, vlaky jezdí vesměs načas a po zahájení semestru se jistě naplní. Z hlediska Českých drah jde ale zatím o promarněnou příležitost. Jižní expresy pamatují (a zaslouží si) lepší vozbu.

Pochvalu nicméně zaslouží naprosto profesionální vlakový personál, který technické nedostatky kompenzuje vstřícným přístupem a snahou pomoci.

Tagy České dráhy Jižní expres
210 komentářů