Glosa: Mor jménem expresní rezervace

Expresní rezervace. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářExpresní rezervace. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Je to pocit, který nemá autor statisticky podložený, ale poslední dobou sílí. Na spojích Českých drah se jako mor rozlézají

Je to pocit, který nemá autor statisticky podložený, ale poslední dobou sílí. Na spojích Českých drah se jako mor rozlézají expresní rezervace. Naposledy tento týden zkušenost z rychlíku České Budějovice – Praha: všechna zhlédnutá kupé označena. Podobná situace v Jižním expresu: cestující z Budějovic do Prahy vyhazují z míst zoufalce, kteří jedou z Lince. Zbytek štvanců bez místenky je vyhozen v Táboře.

Expresní rezervace je hybrid, který by neměl vůbec existovat. Rezervace buďto je, nebo není. Nic mezi tím. Stav, kdy stále není technologie na rychlý přenos rezervací z pokladen do vagonů, by se rozhodně neměl řešit tisíci otravných papírků.

Ve vlacích by mělo být vždy dostatek míst pro lidi, kteří si místenku buď nemohou nebo nechtějí z různých důvodů koupit (ano, vím, v e-shopu je zdarma). A měli by mít jistotu, že když si na místo sednou, nikdo je nevyhodí. Expresní rezervace u všech míst ale činí z výběru místa sázku do loterie a z cesty samotné velmi stresující záležitost. Jejich rozšiřováním železnice ztrácí na přitažlivosti.

Tagy České dráhy expresní rezervace
603 komentářů