Glosa: Méně kladívek, více důstojnosti

Zahájení rekonstrukce pražského Smíchovského nádraží. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZahájení rekonstrukce pražského Smíchovského nádraží. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Vysocí úředníci a především politici mají posunutý práh vnímání trapnosti.

K napsání této poznámky autora vyprovokovalo nedávné slavnostní zahájení modernizace železniční stanice Praha-Smíchov. Kolem „základní kolejnice“ byla taková tlačenice kladívkářů, že lze skoro hovořit o klauniádě. Každý pohledem hledá svého fotografa, aby jako první zazářil na sociálních sítích, a zároveň ramenem bojuje o své místo.

Autor po dvaceti letech sledování rituálních kladívkových tanců nabyl dojmu, že tanečníků v posledních letech výrazně přibývá. Proč musí jednu organizaci (například město) zastupovat několik lidí, a proč za stát nestačí jeden ministr, ale musí mít po boku ještě x svých podřízených?

Vysocí úředníci a především politici mají posunutý práh vnímání trapnosti, je to jeden ze základních předpokladů pro průnik na kýženou pozici. A zahajování velkých staveb bývá skvělou příležitostí tuto vlastnost ukázat. Tradiční a důležitý rituál ale s rostoucím počtem účastníků ztrácí na důstojnosti.

Možná by bylo vůbec nejlepší, kdyby na kámen poklepal pouze nejbližší dělník, který stavbu buduje. A papaláši mu jen popřáli hodně zdaru.

Základní kámen dálničního úseku D3 Nažidla - hranice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZahájení modernizace úseku Mstětice - Čelákovice (25. 11. 2022). Pramen: Správa železnicObchvat Vlachova Březí, tradiční rituální tanec s kladívky. Pramen: Jihočeský krajPoklepání kolejnice v Pardubicích. Pramen: Správa železnicNa železnici se místo základního kamene poklepává kolejnice. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPoklepání základního kamene D6 Hořesedly (7. únor 2023). Pramen: MDČRZahájení stavby D3 Třebonín - Kaplice (4. 2. 2022). Pramen: ŘSDZahájení rekonstrukce pražského Smíchovského nádraží. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZahájení rekonstrukce pražského Smíchovského nádraží. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný
Tagy zahajování staveb
152 komentářů