Frýdek-Místek začíná se zklidňováním průtahu, obchvat pomohl

Křižovatka "U Vykopnutého", na které přibude odbočovací pruh (na fotce z pravého směru doleva). Zdroj: Frýdek-MístekKřižovatka "U Vykopnutého", na které přibude odbočovací pruh (na fotce z pravého směru doleva). Zdroj: Frýdek-Místek

Na Hlavní třídě přibudou odbočovací pruhy, vybudují se nové autobusové zálivy a upraví se jeden z přechodů pro chodce.

Prvních změn s cílem zklidnění provozu dozná Hlavní třída ve Frýdku-Místku. Provedení úprav na průtahu městem umožnilo otevření obchvatu. Nejdříve přijde na řadu frekventovaná křižovatka „U Vykopnutého“, kde přibude levé odbočení z místní komunikace ve Frýdlantské ulici na silnici I/48 v ulici Janáčkova ve směru na Příbor.

„Kvůli provádění změny uspořádání křižovatky dojde ve středu 12. července mezi 7. a 15. hodinou k úplnému vypnutí světelného signalizačního zařízení na křížení ulic Hlavní, Frýdlantské, Janáčkovy a Ostravské. Provoz bude zajištěn ve spolupráci s Policií České republiky,uvádí město na svých internetových stránkách.

Dalšími dílčími úpravami má být obnovení levého odbočení z bývalého autobusového stanoviště, přestavba přechodu pro chodce u supermarketu Tesco na tzv. poptávkový přechod pro chodce nebo vybudování nových autobusových zálivů u budoucího kulturního centra. Plánuje se i obnovení napojení místních komunikací.

Spolupráce s ČVUT

Frýdek-Místek spolupracuje na problematice dopravních změn s odborníky z Českého vysokého učení technického v Praze. Díky odvedení tranzitní dopravy z centra chce město vrátit průtah zpátky lidem. V horizontu několika let by tak například mělo dojít k vybudování kruhových objezdů. Zvažovala se však i nová světelná křižovatka u Polikliniky.

Hlavní třídou před zprovozněním obchvatu projíždělo druhé největší množství kamionů v kraji. Provedeno již bylo částečné měření provozu po spuštění obchvatu. Údaje z jednoho úseku získané z řadičů křižovatky ukázaly, že v průběhu ledna zde projíždělo 20 000 až 25 000 vozidel denně, přitom před zprovozněním obchvatu šlo o 32 000 vozidel za den.

Obchvat zprovozněný v plném rozsahu na konci července

Na druhé etapě obchvatu Frýdku-Místku nyní finišují dokončovací práce, provoz je proto v některých místech stále veden v jednom pruhu. V kompletním rozsahu má být obchvat zprovozněn na konci července. Nedávno se přitom na několik míst první etapy dočasně vrátili stavbaři, neboť museli rozbít a znovu postavit několik metrů špatně položené vozovky. Opravné práce jsou již hotové.

Tagy D48 dálnice D48 Frýdek-Místek Frýdek-Místek obchvat Hlavní třída I/48 silnice I/48
30 komentářů