Francouzi zkusí najít jehlu v kupce sena: kusy motoru z A220 v lese

Airbus A220-100 v barvách společnosti Swiss. Foto: SwissAirbus A220-100 v barvách společnosti Swiss. Foto: Swiss

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) hledá dobrovolníky, kteří by mu pomohli najít příslovečnou jehlu v kupce sena: díly

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) hledá dobrovolníky, kteří by mu pomohli najít příslovečnou jehlu v kupce sena: díly z leteckého motoru, které dopadly do lesa ve francouzském departementu Yonne jižně od Paříže. Oznámila to francouzská média.

Letoun Airbus A220 švýcarských aerolinek Swiss International při letu z Ženevy do Londýna 25. července kvůli poruše levého motoru Pratt & Whitney musel přistát v Paříži. Nikomu z lidí na palubě se nic nestalo. BEA v srpnu překvapivě vydal svou vůbec první výzvu případným svědkům, kteří pád dílů z motoru na zem mohli vidět, aby se přihlásili, ale marně. V listopadu se proto chystá pročesat neobydlenou lesnatou oblast u obcí Perrigny-sur-Armançon a Cry.

Hledat se mají hlavně titanové díly z kompresoru, které by mohly prozradit důležité informace o tom, co se vlastně přihodilo. Zájem odborníků je o to větší, že minulý měsíc se jinému letounu stejného typu přihodila podobná porucha. Podobnou potíž měl i další letoun, který nouzově přistál v Paříži. Společnost Swiss proto všechny své stroje A220 tento týden uzemnila.

Aby hledání nebylo až tak jednoduché, součástky se mohly rozpadnout na menší kousky, napsal list Le Parisien na svém webu. Pátrat má 150 dobrovolníků, provázených experty a četníky, a to 6. a 8. listopadu. Od dobrovolníků se vyžaduje dobrá fyzická kondice, přiměřené oblečení a obuv a také ruksak, do kterého si uloží svačinu poskytnutou úřadem.

ČTK

Tagy Airbus A220 francie Swiss
12 komentářů