FlixTrain chce jezdit do Polska, požádal o povolení pro spojení z Varšavy do Berlína

FlixtTrain na hlavním nádraží v Hamburku. Foto: FlixTrainFlixtTrain na hlavním nádraží v Hamburku. Foto: FlixTrain

Podaná žádost je na období pěti let od 14. prosince 2025.

Polský Úřad železniční dopravy (UTK) obdržel žádost společnosti FlixTrain o zahájení komerčního spojení na trase Warszawa Wschodnia – Berlin Hauptbahnhof – Warszawa Wschodnia. UTK o tom informoval v tiskové zprávě.

„Dopravce deklaroval zájem zajistit novou službu v období od 14. prosince 2025 do 14. prosince 2030,“ napsal UTK.

FlixTrain chce na trase jezdit každý den se dvěma páry vlaků. Podle UTK bude vlak FlixTrainu na polském území k dispozici pouze pro mezinárodní dopravu. Služba tak nebude dostupná ve vnitrostátní dopravě.

Vlaky mají v obou směrech zastavovat ve stanicích Berlin Hauptbahnhof, Berlin Ostbahnhof, Poznań Główny, Warszawa Zachodnia, Warszawa Centralna a Warszawa Wschodnia.

Spojení obslouží vlak s minimální kapacitou 240 míst k sezení ve 2. třídě. Samozřejmostí mají být místa pro rodiny s dětmi a osoby s omezenými schopnostmi pohybu.

V aktuálním jízdním řádu provozuje FlixTrain spoje FLX10 Berlín – Erfurt – Stuttgart/Basilej, FLX11 Berlín – Mohuč, FLX20 Kolín nad Rýnem – Hamburk, FLX30 Cáchy – Kolín nad Rýnem – Berlín – Drážďany a FLX35 Hamburk – Berlín – Lipsko.

Flix, který je provozovatelem značek jako FlixBus nebo FlixTrain, oznámil za rok 2023 růst tržeb o 30 %, poprvé překročil hranici dvou miliard eur. Ukazatel EBITDA (zisk před odpisy a úroky a daněmi) dosáhl 104 milionů eur. Firma aktuálně působí ve 43 zemích světa. Nově do ní vstoupil nejbohatší Němec: Klaus-Michael Kühne.

Do majitele FlixBusu vstupuje nejbohatší Němec, akvizice ohodnotila firmu na více než 3 miliardy eur

Tagy Berlín FlixTrain Německo Polsko UTK varšava
16 komentářů