FlixBus řeší přepravu nejmenších dětí, na vnitrostátních linkách jim nabídne sedačky

Dětská sedačka v autobuse. Pramen: FlixBusDětská sedačka v autobuse. Pramen: FlixBus

Autobusová společnost FlixBus bude vozit na vnitrostátních linkách v České republice dětské sedačky, které jsou vhodné pro přepravu cestujících od

Autobusová společnost FlixBus bude vozit na vnitrostátních linkách v České republice dětské sedačky, které jsou vhodné pro přepravu cestujících od devíti měsíců do čtyř let věku. V každém autobuse budou k dispozici dvě sedačky pro nejmenší. Firma to oznámila v tiskové zprávě s tím, že tak reaguje na časté dotazy rodičů.

„Naše předpisy doposud ukládaly povinnost přinést v případě takového cestování vlastní dětskou autosedačku. Uvědomujeme si, že se jedná o komplikované řešení, proto jsme se rozhodli vybavit naše vnitrostátní spoje v České republice dvěma bezpečnostními dětskými autosedačkami,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová. Autobusy na českých vnitrostátních linkách tak dopravce vybavil 50 kusy autosedaček.

Sedačka je k zapůjčení zdarma při současné rezervaci místa. Rezervace dětské sedačky si ale vyžádá dva telefonáty. Nejprve si rodič bude muset na zákaznické lince ověřit dostupnost sedačky, po následné rezervaci na internetu pak znovu potvrdí telefonicky sedadlo, na které má řidič sedačku nainstalovat. Dětské sedačky FlixBus testuje na některých linkách i v Polsku, jinde zatím standardem nejsou.

To se týká i jiných dopravců. „Tématem autosedaček jsme se detailně zabývali a rozhodli jsme se zatím zůstat u dosavadní praxe. Pokud cestující cestuje s dítětem a má vlastní autosedačku, může ji využít,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Podobně k věci přistupují Eurolines, kde mimo jiné poukazují na to, že na dálkových linkách jezdí naprosté minimum nejmenších dětí a zodpovědnost za jejich bezpečnou přepravu je především na rodičích.

Zákon žádnou povinnost ohledně dětských sedaček autobusovým dopravcům neukládá. Dopravci mimo jiné často poukazují na to, že autobusy nemají tříbodové pásy potřebné k uchycení dětské sedačky. FlixBus se ale chlubí tím, že vybral model, který lze upevnit dvoubodovým pásem.

Tagy bezpečnost dětská FlixBus sedačka
11 komentářů